Search This Blog

gk papers, Headline Animator

Click Here For Online Quiz

Tuesday, November 30, 2010

Economic Terms and their Meaning

Demand

According to Prof.Benham "Demand for anything, at a given price is the amount of it which will bought per unit of time at that price"

Kinds of Demand
Price Demand, Income Demand and Cross Demand
Demand Schedule
A tabular statement of price-quantity relationship
Demand Curves
Graphical representation of demand schedules
Law of Demand

According to Dr.Marshall, "the amount demanded increases

with a fall in price and decreases with a rise in price"

Supply
The quantity which a seller is prepared to sell at a given price and at a given time
Supply Curve
The relationship between market prices and the amount which producers are prepared to bring to the market
Law of Supply
The relationship between the price of a commodity and its supply
Production
The process of creating various goods and services, which are consumed by the people of the country
Main Factors of production
Land, Labour, Capital and Entrepreneur

Questions on Indian History -1

Who invented paper by using tree, bamboo and rags?
i) The Babylonians ii) The Aryans iii) The ancient Chinese iv) None of these

Which of the following played a very important role in the evolution of Civilization?
i) Bronze ii) Gold iii) Silver iv) Iron

The great tank now called "the Great Bath" was found in
i) Lothal ii) Harappa iii) Mohenjodaro iv) Egypt

The main occupation in the paleolithic age was:
i) farming ii) hunting and gathering food iii) agriculture iv) none of these

Harappan seals were made of
i) Terracota ii) Iron iii) Lead iv) Copper

Where did Lord Buddha preach his first sermon?
i) Vaishali ii) Kushinagar iii) Sarnath iv) None of these

Buddhist literature was written in the language
i) Pali ii) Tamil iii) Sanskrit iv) Prakrit

The Chinese Pilgrim Hieun Tsang visited
i) Pandyas ii) Pallavas iii) Chalukyas iv) Harsha

Kannada Rajyotsava Award 2010

Award Winner Category
Ullas KaranthEnvironment and Wild Life Conservation
Prof.B.M.KrishnaswamyEnvironment and Wildlife Conservation
Ayyappa Masagi Agriculture
Hanumanthappa Siddappa kaaragiAgriculture
C. R. SoragaaviAgriculture
A. AshwiniSports(Athletics)
Ashwini Ponnappa Sports(Badminton)
Vikas GowdaSports(Athletics)
K.R.Shankar IyerSports
Shivanand HombalSports(Athletes)
Kallappa Ramappa Picheli Sports(Wrestling)
H.R.GopalkrishnaSports
B.Shantharam ShettySports
Pramila AyappaSports
Gopal KharviSports
Dr.K.V.NarayanLiterature
Dr.O.L.NagabhushanswamyLiterature
B.R.Lakshman RaoLiterature
Dr.Lata RajashekarLiterature
Dr.LingapattanashettyLiterature
Dr.Neelagiri TalavarLiterature
Dr.Veena ShanteshwarLiterature
Dr.Durga DasLiterature
dr.D.A.shankarLiterature
Srinivas VaidyaLiterature
B.R.ChayaSinger
Lahari VeluSinger
Chandrika GururajSinger
Shanthappa Mallappa hadapadaSinger
Manjula GururajSinger
Gangadhar ModaliyarMedia
Hunasawadi RajanMedia
Mahendra MishraMedia
Thimmappa BhattMedia
P.TyagarajMedia
B.SamiullahMedia
Nahida AtaullahMedia
Somashekar KavachoorMedia
Hameed PalyaMedia
ArunMedia
Manoj PatelMedia
R.MujjagiMedia
Ganapathi Honnanayak Freedom Fighter
A.C.MaadegowdaFreedom Fighter
Vyjayanthi KashiDance
Jeelan BashaDance
Sujatha RajagopalDance
Dr.Shridhar IyengarNon-resident Kannadigas
M.B.NalavadiNon-resident Kannadigas
Eshwar BidariNon-resident Kannadigas
Agrahara Krishnamurthy Non-resident Kannadigas
Manohar M KoriNon-resident Kannadigas
Dr.N.KrishnaswamyNon-resident Kannadigas
Dr.G.T.KrishnamurthyNon-resident Kannadigas
R.K.RenuNon-resident Kannadigas
Dr.Siddalingeshwar OrekondiNon-resident Kannadigas
Dr.Sangamesh Savadatti MattKannada Research
Dr.A.V.Narasimha Murthy Kannada Research
M.S.RameshDrama
Yeshawanth SardeshpandeDrama
Kamalavva Ramappa JaanappagolDrama
Shivanagowda KotiDrama
S.PanchakshariDrama
Geetharani ChimmalDrama
RangayyaDrama
Ashok BastiDrama
MylarappaDrama
Devdas KaapikadDrama
N.S.RajaramScience
S.Chinnaswammy MamballiAdministration
K.Sudhakar RaoAdministration
V.B.HiregoudarArt
M.S.MurthyArt
Narayanappa seenappaArt
Ashok GudigarArt
Naganna BadigerArt
A.S.PatilArt
JambhukeshwarArt
S.P.NagendraArt
K.V.GuptaFilm
DeviFilm
nagathihalli Chandrashekar Film
Ramesh BhatFilm
Nagaraj KoteFilm
Ballekere HanumappaEducation
Dr.Ananthkumar SwamijiEducation
Aayaprakash GowdaEducation
Ramesh AgadiEducation
Shivarudra KallolkharEducation
H.T.RathodEducation
S.P.Ranganath Education
M.K.ShridharEducation
M.V.VeerappaClassical Music
Veerabhadrappa Shivappa gaadagiClassical Music
Shakti Patil Classical Music
Ningappa DangiClassical Music
Rajendra SinghTelevision
S.V.ShivakumarTelevision
RavikiranTelevision
Sunil PuranikTelevision
N.RamanujaSocial Service
Chennamma HallikeriSocial Service
Dr.ShivaahalliSocial Service
M.C.PankajaSocial Service
Nagamma KeshavamurthySocial Service
Father Ambrose PintoSocial Service
Blood KumarSocial Service
H.R.NagarajSocial Service
Sa.N.MurthySocial Service
Dayanand PaiSocial Service
M.G.R.UrsCultural Organisation
Dr.G.m.HegdeCultural Organisation
Chandriah NaiduCultural Organisation
Maskeri M.K.NayakSocial Organisation
Sutram Satyanarayan Shastri Social Organisation
Sarvotham PaiSocial Organisation
RenukappaSocial Organisation
R.ShivannaSocial Organisation
Sriram Ittannanavar Folklore
Dr.B.R.Police PatilFolklore
Yugadharma RamannaFolklore
Dr.G.V.DaasegowdaFolklore
G.P.JagadishFolklore
Maleyooru GuruswamyFolklore
Manjavva JogathiFolklore
Bhovi JayammaFolklore
SambhannapuravantharFolklore
MalabaiFloklore
Nebbooru Narayan HegdeYakshagana
Bhaskar Kagga KamathYakshagana
Balipa Narayan BhagavathYakshagana
K.GopalaKrishna Bhat Yakshagana
GopalKrishnaYakshagana
Dr.N.L.NayakMedical
Dr.K.M.MahendranathMedicial
Dr.K.M.NerliMedical
Dr.Basavaraj H KerodiMedical
Dr.Mithra HegdeMedical
Dr.Padmini PrasadMedical
Dr.John EbenezerMedical
Dr.Y.Rudrappa Medical
Dr.Giridhar KhajeMedical
Dr.M.G.KrishnamurthyMedical
Dr.BhajangashettyMedical
Mysore Udyanakala SanghaOrganisation
Mogaveera Yuva SanghaOrganisation
Vivekananda Yoga KendraOrganisation


Diversified Field


Kris Gopalkrishnan
S. Shadakshari
Arun Raman
Sudhakar Pai
Snake Shyam
babu Krishnamurthy
Sudha Baraguru
H.M.Veerabhadra Swamy
M.Revanasiddayya Shastri

India Power Awards -2010

CategoryAwardees
Life Time Achievement AwardsDr.D.V.Kapur,NTPC
Jury AwardA.K.Bajaj(CWC),Gurdial Singh(CEA),
Jean Kowal(CIGRE),
Alison Bartle(Hydro Power & Dams),
Alessandro.Palmeiri(Lead Dam Specialist),
F Lempeiere(Hydro Corporation),
S.Padmanaban,Senior Energy Advisor(USAID),
Larry Stephens,Executive Director USCOLD(USSD)
Overall Utility PerformanceM/s Mercados,EMI & Dr.H.R.Sharma(Thermal & Hydro),
Power Grid Corporation of India (Transmission),
BSES(Urban Area Distribution),
MGVCL(Non-Urban Area Distribution)
Research & TechnologyCrompton Greaves Ltd,
North Delhi Power Limited
Energy Efficiency,
Conservation & DSM
Energy Management Center Kerala,
Uttar Gujarat Vij Company Ltd
Social & Community ImpactNational Hydro Power Corporation,
Enzen Global Solutions Pvt. Ltd
Making a Difference
at the grassroots
Dasari Koteswara Rao(APTRANsCO)
Innovative Financing Sorabji Godrej Green Business Centre(CII)
Innovative IT
& Metering Application
Infosys, Reliance Infrastructure
Innovative initiatives in the use of new
& renewable energy sources
Prathama Bank
International SegmentIBM
Special AwardsAPTRANSCO,RAMCO Systems,PFC,REC,
POWER LINK,BHEL(Overall Performance)

Computer Based Questions For Bank PO Exam

1. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:
A. hackers.
B. spam.
C. viruses.
D. identity theft.
Answer: B

2. A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.
A. data mining
B. data selection
C. POS
D. data conversion
Answer: A

3. ____________terminals (formerly known as cash registers) are often connected to complex inventory and sales computer systems.
A. Data
B. Point-of-sale (POS)
C. Sales
D. Query
Answer: B

4. A(n) ____________ system is a small, wireless handheld computer that scans an item’s tag and pulls up the current price (and any special offers) as you shop.
A. PSS
B. POS
C. inventory
D. data mining
Answer: A

5. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminal’s computer is an example of a law enforcement specialty called:
A. robotics.
B. simulation.
C. computer forensics.
D. animation.
Answer: C

6. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?
A. gathering data
B. processing data into information
C. analyzing the data or information
D. storing the data or information
Answer: C

7. ____________ tags, when placed on an animal, can be used to record and track in a database all of the animal’s movements.
A. POS
B. RFID
C. PPS
D. GPS
Answer: B

8. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead of manually. This technology is known as:
A. robotics.
B. computer forensics.
C. simulation.
D. forecasting.
Answer: A

9. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:
A. proprietary.
B. open.
C. experimental.
D. in the public domain.
Answer: A

10. ____________ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometers.
A. Nanoscience
B. Microelectrodes
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Answer: A

11. ____________ is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence that humans do.
A. Nanoscience
B. Nanotechnology
C. Simulation
D. Artificial intelligence (AI)
Answer: D

12. ____________ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.
A. A process
B. Software
C. Storage
D. Information
Answer: D

13. The name for the way that computers manipulate data into information is called:
A. programming.
B. processing.
C. storing.
D. organizing.
Answer: B

14. Computers gather data, which means that they allow users to ____________ data.
A. present
B. input
C. output
D. store
Answer: B

15. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of the picture is considered:
A. data.
B. output.
C. input.
D. the process.
Answer: B


16. Computers use the ____________ language to process data.
A. processing
B. kilobyte
C. binary
D. representational
Answer: C

17. Computers process data into information by working exclusively with:
A. multimedia.
B. words.
C. characters.
D. numbers.
Answer: D

18. In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is made up of a unique combination of:
A. eight bytes.
B. eight kilobytes.
C. eight characters.
D. eight bits.
Answer: D

19. The term bit is short for:
A. megabyte.
B. binary language.
C. binary digit.
D. binary number.
Answer: C


20. A string of eight 0s and 1s is called a:
A. megabyte.
B. byte.
C. kilobyte.
D. gigabyte.
Answer: B

21. A ____________ is approximately one billion bytes.
A. kilobyte
B. bit
C. gigabyte
D. megabyte
Answer: C

22. A ____________ is approximately a million bytes.
A. gigabyte
B. kilobyte
C. megabyte
D. terabyte
Answer: C

23. ____________ is any part of the computer that you can physically touch.
A. Hardware
B. A device
C. A peripheral
D. An application
Answer: A


24. The components that process data are located in the:
A. input devices.
B. output devices.
C. system unit.
D. storage component.
Answer: C

25. All of the following are examples of input devices EXCEPT a:
A. scanner.
B. mouse.
C. keyboard.
D. printer.
Answer: D

26. Which of the following is an example of an input device?
A. scanner
B. speaker
C. CD
D. printer
Answer: A

27. All of the following are examples of storage devices EXCEPT:
A. hard disk drives.
B. printers.
C. floppy disk drives.
D. CD drives.
Answer: B

28. The ____________, also called the “brains� of the computer, is responsible for processing data.
A. motherboard
B. memory
C. RAM
D. central processing unit (CPU)
Answer: D


29. The CPU and memory are located on the:
A. expansion board.
B. motherboard.
C. storage device.
D. output device.
Answer: B

30. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of:
A. application software.
B. system software.
C. operating system software.
D. platform software.
Answer: A

31. ____________ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks.
A. An instruction
B. Software
C. Memory
D. A processor
Answer: B

32. System software is the set of programs that enables your computer’s hardware devices and ____________ software to work together.
A. management
B. processing
C. utility
D. application
Answer: D

33. The PC (personal computer) and the Apple Macintosh are examples of two different:
A. platforms.
B. applications.
C. programs.
D. storage devices.
Answer: A

34. Apple Macintoshes (Macs) and PCs use different ____________ to process data and different operating systems.
A. languages
B. methods
C. CPUs
D. storage devices
Answer: C

35. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a:
A. network.
B. mainframe.
C. supercomputer.
D. client.
Answer: A

36. Smaller and less expensive PC-based servers are replacing ____________ in many businesses.
A. supercomputers
B. clients
C. laptops
D. mainframes
Answer: D


37. ____________ are specially designed computers that perform complex calculations extremely rapidly.
A. Servers
B. Supercomputers
C. Laptops
D. Mainframes
Answer: B

38. DSL is an example of a(n) ____________ connection.
A. network
B. wireless
C. slow
D. broadband
Answer: D

39. The difference between people with access to computers and the Internet and those without this access is known as the:
A. digital divide.
B. Internet divide.
C. Web divide.
D. broadband divide.
Answer: A

40. ____________ is the science revolving around the use of nanostructures to build devices on an extremely small scale.
A. Nanotechnology
B. Micro-technology
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Answer: A

41. Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?
A. Process à Output à Input à Storage
B. Input à Outputà Process à Storage
C. Process à Storage à Input à Output
D. Input à Process à Output à Storage
Answer: D

42. ____________ bits equal one byte.
A. Eight
B. Two
C. One thousand
D. One million
Answer: A

43. The binary language consists of ____________ digit(s).
A. 8
B. 2
C. 1,000
D. 1
Answer: B

44. A byte can hold one ____________ of data.
A. bit
B. binary digit
C. character
D. kilobyte
Answer: C

45. ____________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.
A. The platform
B. The operating system
C. Application software
D. The motherboard
Answer: B

46. The operating system is the most common type of ____________ software.
A. communication
B. application
C. system
D. word-processing software
Answer: C

47. ____________ are specially designed computer chips that reside inside other devices, such as your car or your electronic thermostat.
A. Servers
B. Embedded computers
C. Robotic computers
D. Mainframes
Answer: B

48. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an icon, are called:
A. instructions.
B. the operating system.
C. application software.
D. the system unit.
Answer: A

49. The two broad categories of software are:
A. word processing and spreadsheet.
B. transaction and application.
C. Windows and Mac OS.
D. system and application.
Answer: D

50. The metal or plastic case that holds all the physical parts of the computer is the:
A. system unit.
B. CPU.
C. mainframe.
D. platform.
Answer: A


Fill in the Blank:

51. Between PCs and Macs, the ____________ is the platform of choice for graphic design and animation.
Answer: Mac

52. The ____________ is the program that manages the hardware of the computer system, including the CPU, memory, storage devices, and input/output devices.
Answer: operating system

53. The type of operating system software you use depends on your computer’s ____________.
Answer: platform

54. ____________software helps you carry out tasks, such as typing a document or creating a spreadsheet.
Answer: Application

55. ____________are the fastest and most expensive computers.
Answer: Supercomputers

56. A ____________ is approximately 1,000 bytes.
Answer: kilobyte

57. Input devices are used to provide the steps and tasks the computer needs to process data, and these steps and tasks are called ____________.
Answer: instructions

58. A computer gathers data, processes it, outputs the data or information, and ____________ the data or information.
Answer: stores

59. The binary language consists of two digits: ____________ and ____________.
Answer: 0 and 1

60. A string of ____________ 0s and 1s is called a byte.
Answer: eight (8)

61. The devices you use to enter data into a computer system are known as ____________ devices.
Answer: input

62. The devices on a computer system that let you see the processed information are known as ____________ devices.
Answer: output

63. ____________ is the set of computer instructions or programs that enables the hardware to perform different tasks.
Answer: Software

64. When you connect to the ____________, your computer is communicating with a server at your Internet service provider (ISP).
Answer: Internet

65. ____________ are computers that excel at executing many different computer programs at the same time.
Answer: Mainframes

66. ____________is the application of computer systems and techniques to gather legal evidence.
Answer: Computer forensics

67. ____________ is the science that attempts to create machines that will emulate the human thought process.
Answer: Artificial intelligence (AI)

68. Macintosh computers use the Macintosh operating system (Mac OS), whereas PCs generally run ____________ as an operating system.
Answer: Microsoft Windows

69. A process known as ____________ tracks trends and allows retailers to respond to consumer buying patterns.
Answer: data mining

70. Hard disk drives and CD drives are examples of ____________ devices.
Answer: storage

71. You would use ____________ software to create spreadsheets, type documents, and edit photos.
Answer: application

72. ____________ are computers that support hundreds or thousands of users simultaneously.
Answer: Mainframes

73. ____________ is the term given to the act of stealing someone’s identity and ruining their credit rating.
Answer: Identity theft

74. Surgeons are using ____________ to guide robots to perform delicate surgery.
Answer: computers

75. Patient ____________ are life-sized mannequins that have a pulse and a heartbeat and respond to procedures just like humans.
Answer: simulators


True and False

76. Currently, the performance of tasks by robots is based on preprogrammed algorithms.
Answer: True

77. Data can be a number, a word, a picture, or a sound.
Answer: True

78. Strictly defined, a computer is a data processing device.
Answer: True

79. The discrepancy between the “haves� and “have-nots� with regard to computer technology is commonly referred to as the digital society.
Answer: False (digital divide)

80. One of the benefits of becoming computer fluent is being a savvy computer user and consumer and knowing how to avoid viruses, the programs that pose threats to computer security.
Answer: True

81. Trend-spotting programs, developed for business, have been used to predict criminal activity.
Answer: True

82. Employers do not have the right to monitor e-mail and network traffic on employee systems used at work.
Answer: False

83. Clicking on an icon with the mouse is a form of giving an instruction to the computer.
Answer: True

84. Output devices store instructions or data that the CPU processes.
Answer: False (memory)

85. The CPU and memory are located on a special circuit board in the system unit called the motherboard.
Answer: True

86. Nanostructures represent the smallest human-made structures that can be built.
Answer: True


87. The main difference between a supercomputer and a mainframe is that supercomputers are designed to execute a few programs as quickly as possible, whereas mainframes are designed to handle many programs running at the same time (but at a slower pace).
Answer: True

88. Being computer fluent means that you should be able to build a computer yourself.
Answer: False

89. Embedded computers are self-contained computer devices that have their own programming and do not receive input.
Answer: True

90. A Web browser is a special device that is installed in your computer that allows it to communicate with other devices on a network.
Answer: False (network adapter)

91. With a wireless network, it is easier to relocate devices.
Answer: True

92. The most common type of memory that the computer uses to process data is ROM.
Answer: False (RAM)

Matching:
93. Match the following terms with their approximate size:
I. kilobyte A. one million bytes
II. byte B. eight bits
III. gigabyte C. one thousand bytes
IV. megabyte D. one billion bytes
V. terabyte E. one trillion bytes
Answer: C, B, D, A, E

94. Match the following terms with their meanings:
I. printer A. storage device
II. scanner B. output device
III. RAM C. input device
IV. CPU D. a type of memory
V. CD drive E. processor
Answer: B, C, D, E, A

95. Match the following terms with their meanings:
I. mainframe A. the most expensive computers that perform complex calculations extremely rapidly
II. supercomputer B. a computer that provides resources to other computers connected to a network
III. embedded computer C. a large, expensive computer that supports hundreds or thousands of users simultaneously
IV. PDA D. a self-contained computer device that usually performs preprogrammed functions such as temperature control
V. server E. a small mobile computing device
Answer: C, A, D, E, B

96. Match the following terms with their meanings:
I. software A. transforming data into information
II. hardware B. data that has been organized or presented in a meaningful fashion
III. operating system C. any part of the computer that you can physically touch
IV. processing D. a set of computer programs that enables hardware to perform different tasks
V. information E. the most common type of system software, it controls the way in which the computer system functions
Answer: D, C, E, A, B

97. Match the following terms with their meanings:
I. system software A. the set of programs that enables computer hardware devices and application software to work together
II. application software B. the kind of operating system software you will use depends on this
III. platform C. operating system software generally used on PCs
IV. Microsoft Windows D. a set of programs used to accomplish a specific task
V. Mac OS E. operating system software used on the Apple Macintosh
Answer: A, D, B, C, E

98. Match the following terms with their meanings:
I. data A. the main circuit board in the system unit
II. memory B. the representation of a fact or idea (unprocessed information)
III. output C. processed data or information
IV. storage D. holds instructions or data that the CPU processes
V. motherboard E. data or information that can be accessed again
Answer: B, D, C, E, A

99. Match the following terms with their meanings:
I. bit A. the science revolving around the use of nanostructures to build devices on an extremely small scale
II. binary language B. the case that contains the system components
III. instructions C. consists of 0s and 1s
IV. system unit D. short for binary digit
V. nanotechnology E. steps and tasks necessary to process data into usable information
Answer: D, C, E, B, A


100. Match the following fields to the related computer technology:
I. medicine A. Internet research and virtual tours
II. business B. data mining
III. law enforcement C. robotics and simulation
IV. education D. computer forensics
V. archeology E. digital recreations of ruins
Answer: C, B, D, A, E

Bank Of India Solved Exam Paper(G.K.),2010

Bank Of India Solved Exam Paper(G.K.),2010


1. The President of the Palestine recently emphasized that his country will not resume peace talks until Israel fully halts settlement building in the—
(A) West Bank
(B) Haifa
(C) Gaza
(D) Tel-Aviv-Yafo
(E) Jerusalem
Ans : (A)
2. All the major world leaders gathered in Berlin in Nov. 2009 to mark the 20th anniversary of—
(A) European Union
(B) NATO
(C) Fall of Berlin Wall
(D) G-20
(E) None of these
Ans : (C)
3. Now almost all major newspaper journals and magazines are printing research reports giving the analysis and/or the causes of the sub-prime crisis which gripped America and the world a few months back. Which of the following was/were amongst the common cause(s) of the same ?
(They were present in almost all the economies)
(1) The problem was that investors erroneously believed property prices were quite predictable and built a whole edifice of financial planning on the back of the American housing market.
(2) Credit rating agencies all over the world were not equipped to forecast the effect of sub-prime crisis on world economy. Agencies were over-confident and did not react in time.
(3) Neither USA nor other countries took a note of the crisis in time. In fact they ignored it for quite some time.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) Only 1 and 2
Ans : (A)

4. If you see a big hoarding at a prominent public place, the punch line of which says 'We All Were Born Free'; 'We All Have Equal Rights', in all probability, the hoarding is put up by—
(A) National Commission for Farmers
(B) National Human Rights Commission
(C) Directorate of Income Tax
(D) Ministry of Foreign Affairs
(E) Union Public Service Commission
Ans : (B)
5. Nowadays we frequently read news items about 'Derivatives' as used in the world of finance and money market. Which of the following statement(s) correctly describes what a derivative is and how it affects money/finance markets ?
(1) Derivatives enable individuals and companies to insure themselves against financial risk.
(2) Derivatives are like fixed deposits in a bank and are the safest way to invest one's idle money lying in a bank.
(3) Derivatives are the financial instruments which were used in India even during the British Raj.
(A) Only 3
(B) Only 2
(C) Only 1
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (B)
6. Many a time we read in the newspapers that RBI has changed or revised a particular ratio/rate by a few basis points. What is basis point ?
(A) Ten per cent of one hundredth point
(B) One hundredth of 1%
(C) One hundredth of 10%
(D) Ten per cent of 1000
(E) None of these
Ans : (B)
7. Which of the following issues cannot come under the purview of the functioning of the Human Rights Commission of a country ?
(A) Racial Discrimination
(B) Treatment to Prisoners of War
(C) Human Trafficking
(D) Child Abuse
(E) Climate Migration
Ans : (E)
8. A prominent international weekly sometime ago printed a caption on its cover page which read 'Brazil Takes Off'. Other major newspapers/magazines also printed similar stories/articles in their publications at that time. Why have magazines/newspapers decided to talk about Brazil these days ?
(1) All major economies of the world have been taking time to recover from the recession but Brazil was one of those which was 'Last in and First out'.
(2) Brazil is a member of BRIC but unlike China it is a democracy, unlike India, it has no hostile neighbours, no insurgents and unlike Russia it exports more oil and arms and treats foreign investors with more respect.
(3) Brazil is the world's second largest booming economy.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) Only 1 and 2
Ans : (A)
9. Which of the following countries has conferred the honour of 'Legion d' honneur' on Bharat Ratna Lata Mangeshkar ?
(A) Germany
(B) Norway
(C) Japan
(D) U.K.
(E) France
Ans : (E)
10. Expand the term NREGA—
(A) National Rural Employment Guarantee Agency
(B) National Rural Electrification Governing Agency
(C) National Rural Employment Guarantee Act
(D) New Rural Employment Guarantee Agency
(E) None of these
Ans : (C)
11. The Rajya Sabha has recently cleared the new poll bill. Which one of the following amendment(s) is/are made in this bill ?
It has proposed—
(A) Increasing the security deposits to more than double
(B) Restricting the publication of exit polls
(C) Ensuring speedy disposal of electoral disputes
(D) Only (A) and (B)
(E) All (A), (B) and (C)
Ans : (D)
12. The market in which long term securities such as stocks and bonds are bought and sold is commonly known as—
(A) Commodities Exchange
(B) Capital Market
(C) Bull Market
(D) Bullion Market
(E) None of these
Ans : (B)
13. Which one of the following was India's top destination for exports during 2009 ?
(A) UAE
(B) USA
(C) Russia
(D) China
(E) Bangladesh
Ans : (A)
14. Which one of the following will be the first High Court in India, to implement the concept of 'ecourts' ?
(A) Delhi
(B) A.P.
(C) Chennai
(D) Kolkata
(E) None of these
Ans : (A)
15. Amongst the following, which one of the following sectors provides the highest contribution in Industrial Production Index ?
(A) Crude Oil
(B) Petro Refinery Products
(C) Electricity
(D) Coal
(E) None of these
Ans : (C)
16. Amongst the following sectors, which sector/segment has shown the highest per cent growth in the current fiscal ?
(A) Mining
(B) Manufacturing
(C) Electricity, gas and water supply
(D) Banking and Finance
(E) None of these
Ans : (B)
17. As per the reports published in newspapers, India purchased around 200 tonnes of gold (almost half the quantity of gold put up for sale) in Sept. 2009. India purchased this gold from which of the following organizations ?
(A) World Bank
(B) Asian Development Bank
(C) International Monetary Fund
(D) International Gold Council
(E) None of these
Ans : (C)
18. World Trade Organisation (WTO)'s ministerial meeting was organized in which of the following cities recently ?
(A) Geneva
(B) Washington
(C) Paris
(D) Port of Spain
(E) None of these
Ans : (A)
19. In which one of the following countries, was the recent Commonwealth Meet (CHOGAM) held ?
(A) Trinidad
(B) Canada
(C) Australia
(D) Jamaica
(E) U.K.
Ans : (A)
20. Which of the following decisions taken by the RBI will promote the concept of financial inclusion in the country ?
(A) To appoint some additional entities as business correspondents
(B) To collect reasonable service charges from the customer in a transparent manner for providing the services.
(C) To ask the banks to open at least 50 new accounts daily in non serviced areas.
(D) Only (A) and (B)
(E) None of these
Ans : (E)
21. For recapitalization of Public Sector Banks, the World Bank has decided to provide funds to India. These funds will be made available in the form of—
(A) Soft Loan
(B) Term Loan
(C) Emergency aid
(D) Grants
(E) None of these
Ans : (A)
22. Citizens of which one of he following age-groups (in years) are covered under the New Pension System (NPS) ?
(A) 18–50
(B) 21–55
(C) 25–55
(D) 18–60
(E) None of these
Ans : (D)
23. Which one of the following is the objective of the flagship scheme 'Rashtriya Swasthya Bima Yojana' (RSBY) ?
(A) To provide life insurance cover to rural households
(B) To provide health insurance cover to rural households
(C) To provide both life and health insurance cover to rural household
(D) To provide life and health insurance covers only to people living below poverty line
(E) None of these
Ans : (D)
24. Which one of the following had set up the N. R. Narayana Murthy Committee on issues relating to Corporate Governance ?
(A) SEBI
(B) RBI
(C) CII
(D) Ministry of Finance, GOI
(E) None of these
Ans : (A)
25. The proceeds of the disinvestment of profitable public sector units will be used for which of the following purposes ?
(A) Expansion of existing capacity of PSEs
(B) Modernisation of PSEs
(C) Opening of new PSEs
(D) Meeting the expenditure for various social sector schemes
(E) None of these
Ans : (D)
26. Which one of the following is the target fixed for fiscal deficit in the year 2010-2011 ?
(A) 3•5%
(B) 4•0%
(C) 5•5%
(D) 5•0%
(E) None of these
Ans : (C)
27. Which one of the following companies is the largest producer of natural gas in the country ?
(A) ONGC
(B) OIL
(C) Cairn India
(D) RIL
(E) None of these
Ans : (A)
28. Which one of the following states has sought a package of Rs. 500 crores ($ 100 million) for its Rural Poverty Reduction Programme ?
(A) M.P.
(B) Tamil Nadu
(C) A.P.
(D) Karnataka
(E) None of these
Ans : (C)
29. Chinese objections have stalled the road work at the village of Demchok, on the Indian side of the line of control. In which one of the following states is this village located ?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Assam
(C) Himachal Pradesh
(D) Rajasthan
(E) None of these
Ans : (E)
30. Constitutionally, which one of the following can levy Service Tax ?
(A) Union Govt. only
(B) State Govt. only
(C) Union Territory Govt. only
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)
31. In the proposed low cost pension scheme, which one of the following has been made responsible for maintaining of the records of pension account of an individual ?
(A) SIDBI
(B) National Securities Depositories Ltd. (NSDL)
(C) Stock Holding Corporation of India
(D) RBI
(E) None of these
Ans : (B)
32. Which one of the following is/are implication(s) of large inflow of foreign exchange into the country ?
1. It makes monetary management difficult for RBI.
2. It creates money supply, asset bubbles and inflation.
3. It weakens the competitiveness of Indian exports.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (B)
33. The Central Banks of which one of the following countries has offered $ 115 billion emergency credit to support its economy hit by falling prices and also to strengthen its currency ?
(A) South Korea
(B) Japan
(C) U.K.
(D) USA
(E) None of these
Ans : (B)
34. Which of the following books is written by Chetan Bhagat ?
(A) The Golden Gate
(B) A House for Mr. Biswas
(C) 2 States
(D) White Tiger
(E) None of these
Ans : (C)
35. NTPC Ltd. is in the process of exploring opportunities to source coal from overseas. In which one of the following countries has the NTPC identified two new coal mines ?
(A) Bhutan
(B) Australia
(C) South Korea
(D) Indonesia
(E) None of these
Ans : (D)
36. Which of the following organizations has raised its loan amount to India to make it US $ 7 billion in 2009-10 fiscal ?
(A) Asian Development Bank
(B) International Monetary Fund
(C) World Bank
(D) European Union
(E) None of these
Ans : (C)
37. Who amongst the following cricket players became the first to score 17000 runs in One Day Internationals ?
(A) Rahul Dravid
(B) Stephen Fleming
(C) Ricky Ponting
(D) Sachin Tendulkar
(E) None of these
Ans : (D)
38. The Govt. of India has decided to use the Core Banking System of banks to ensure proper usage of funds provided for which of its following programmes ?
(A) Literacy Mission
(B) Pradhanmantri Gram Sadak Yojana
(C) National Health Mission
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (A)
39. Famous Dada Saheb Phalke Award is given for exemplary work in the field of—
(A) Sports
(B) Literature
(C) Science & Technology
(D) Social Service
(E) None of these
Ans : (E)
40. The Reverse Mortgage Scheme was launched by some organizations a few years back. This was done to help which of the following sections of society ?
(A) Beneficiaries of the NREGA
(B) People living Below Poverty Line
(C) Youngsters
(D) Senior Citizens
(E) None of these
Ans : (D)
41. The organization of the South East Asian countries is known as—
(A) OPEC
(B) ASEAN
(C) NATO
(D) UNCTAD
(E) SAARC
Ans : (B)
42. 'Miss Earth 2009' title has been conferred upon—
(A) Alejandra Pedrajas
(B) Sandra Saifert
(C) Jessica Barboza
(D) Larissa Ramos
(E) None of these
Ans : (D)
43. Which of the following countries became the third largest producer of Steel in the world in 2009 ?
(A) China
(B) India
(C) USA
(D) Japan
(E) None of these
Ans : (B)
44. The Foreign Trade policy is announced recently by the Govt. of India. Which of the following ministries/agencies announce the same ?
(A) Reserve Bank of India
(B) Export Import Bank of India (EXIM Bank)
(C) Ministry of Foreign Affairs
(D) Ministry of Commerce & Industry
(E) None of these
Ans : (D)
45. Irina Bokova has taken over as the Chief of the—
(A) ILO
(B) UNICEF
(C) OPEC
(D) UNO
(E) UNESCO
Ans : (E)
46. Dorjee Khandu has taken over as the Chief Minister of—
(A) Meghalaya
(B) Uttarakhand
(C) Arunachal Pradesh
(D) Assam
(E) None of these
Ans : (C)
47. Which of the following terms is used in the game of Football ?
(A) Caddy
(B) Cutback
(C) Mid-on
(D) Love
(E) None of these
Ans : (B)
48. Which of the following is considered a Non Food Crop ?
(A) Wheat
(B) Maize
(C) Bajra
(D) Rice
(E) Jute
Ans : (E)
49. Who amongst the following was the Prime Minister of Nepal immediately prior to Madhav Kumar Nepal ?
(A) Ram Baran Yadav
(B) Pushpakamal Dahal
(C) Girija Prasad Koirala
(D) Mahendra Kumar Suryavanshi
(E) None of these
Ans : (B)
50. The 10th India-European Summit was held in New Delhi in November 2009. Who amongst the following represented India and also chaired the same ?
(A) S. M. Krishna
(B) Pratibha Patil
(C) Pranab Mukherjee
(D) Manmohan Singh
(E) None of these
Ans : (D)

tcs online exam's modal questions -2

#1
The pacelength P is the distance between the rear of two consecutive footprints. For men,
the formula, n/P = 144 gives an approximate relationship between n and P where, n =
number of steps per minute and P = pacelength in meters. Bernard knows his pacelength
is 164cm. The formula applies to Bernard's walking. Calculate Bernard's walking speed
in kmph.

23.62
236.16
8.78
11.39

#2
There are two water tanks A and B, A is much smaller than B. While water fills at the
rate of one litre every hour in A, it gets filled up like 10, 20, 40, 80, 160 .. in tank B.
(At the end of first hour, B has 10 litres, second hour it has 20, and so on). If 1/32 of B's
volume is filled after 3 hours, what is the total duration required to fill it completely?

8 hours
10 hours
7 hours
9 hours

#3
A sheet of paper has statements numbered from 1 to 30. For all values of n from 1 to 30,
statement n says "At most n of the statements on this sheet are false". Which statements
are true and which are false?

All statements are false.
The odd numbered statements are true and the even numbered are false.
All statements are true.
The even numbered statements are true and the odd numbered are false.

#4
The teacher is testing a student's proficiency in arithmetic and poses the following
question.
1/3 of a number is 3 more than 1/6 of the same number. What is the number?
Can you help the student find the answer?

12
6
18
21

#5
Given a collection of points P in the plane, a 1-set is a point in P that can be separated

from the rest by a line; i.e. the point lies on one side of the line while the others lie on the
other side. The number of 1-sets of P is denoted by n1(P). The maximum value of n1(P)
over all configurations P of 10 points in the plane is

10
3
5
9

#6
Ferrari S.p.A. is an Italian sports car manufacturer based in Maranello, Italy. Founded
by Enzo Ferrari in 1928 as Scuderia Ferrari, the company sponsored drivers and
manufactured race cars before moving into production of street-legal vehicles in 1947
as Ferrari S.p.A.. Throughout its history, the company has been noted for its continued
participation in racing, especially in Formula One, where it has enjoyed great success.
Rohit once bought a Ferrari. It could go 2 times as fast as Mohit's old Mercedes. If the
speed of Mohit's Mercedes is 32 km/hr and the distance travelled by the Ferrari is 952
km, find the total time taken in hours for Rohit to drive that distance.

14.88
476
15.88
29.75

#7
A hollow cube of size 5 cm is taken, with a thickness of 1 cm. It is made of smaller cubes
of size 1 cm. If 4 faces of the outer surface of the cube are painted, totally how many
faces of the smaller cubes remain unpainted?

800
500
900
488

#8
A hare and a tortoise have a race along a circle of 100 yards diameter. The tortoise goes
in one direction and the hare in the other. The hare starts after the tortoise has covered
1/5 of its distance and that too leisurely. The hare and tortoise meet when the hare has
covered only 1/8 of the distance. By what factor should the hare increase its speed so as
to tie the race?

37.80
8
5
40

#9

Anoop managed to draw 7 circles of equal radii with their centres on the diagonal of a
square such that the two extreme circles touch two sides of the square and each middle
circle touches two circles on either side. Find the ratio of the radius of the circles to the
side of the square.

1:(2+ 7√2)
1:(4+ 7√3)
1:(2+ 6√2)
(2+ 7√2):1

# 10
The IT giant Tirnop has recently crossed a head count of 150000 and earnings of $7
billion. As one of the forerunners in the technology front, Tirnop continues to lead the
way in products and services in India. At Tirnop, all programmers are equal in every
respect. They receive identical salaries ans also write code at the same rate.Suppose 12
such programmers take 12 minutes to write 12 lines of code in total. How long will it take
72 programmers to write 72 lines of code in total?

12
6
18
72

# 11
Planet fourfi resides in 4-dimensional space and thus the currency used by its residents
are 3-dimensional objects. The rupee notes are cubical in shape while their coins are
spherical. However the coin minting machinery lays out some stipulations on the size of
the coins.

The diameter of the coins should be at least 64mm and not exceed 512mm.
Given a coin, the diameter of the next larger coin is at least 50% greater.
The diameter of the coin must always be an integer.
You are asked to design a set of coins of different diameters with these requirements and
your goal is to design as many coins as possible. How many coins can you design?

# 12
The IT giant Tirnop has recently crossed a head count of 150000 and earnings of $7
billion. As one of the forerunners in the technology front, Tirnop continues to lead the
way in products and services in India. At Tirnop, all programmers are equal in every
respect. They receive identical salaries ans also write code at the same rate.Suppose 12
such programmers take 12 minutes to write 12 lines of code in total. How many lines of

code can be written by 72 programmers in 72 minutes?

432
6
72
12

# 13
Alok and Bhanu play the following min-max game. Given the expression
N = 12 + X*(Y - Z)
where X, Y and Z are variables representing single digits (0 to 9), Alok would like to
maximize N while Bhanu would like to minimize it. Towards this end, Alok chooses a
single digit number and Bhanu substitutes this for a variable of her choice (X, Y or Z).
Alok then chooses the next value and Bhanu, the variable to substitute the value. Finally
Alok proposes the value for the remaining variable. Assuming both play to their optimal
strategies, the value of N at the end of the game would be

-69
93
30
12

# 14
There are two boxes, one containing 10 red balls and the other containing 10 green balls.
You are allowed to move the balls between the boxes so that when you choose a box at
random and a ball at random from the chosen box, the probability of getting a red ball is
maximized. This maximum probability is

1/2
37/38
14/19
3/4

# 15
On the planet Oz, there are 8 days in a week- Sunday to Saturday and another day called
Oz day. There are 36 hours in a day and each hour has 90 min while each minute has 60
sec. As on earth, the hour hand covers the dial twice every day.
Find the approximate angle between the hands of a clock on Oz when the time is 12:40
am.

251
71
111
89

Railway Recruitment Board Solved Paper English (2009)

Railway Recruitment Board Solved Paper English (2009)
(Correct Spelling)


1. (A) Comitment
(B) Comittment
(C) Committment
(D) Commitment
Ans : (D)
2. (A) Fullfil
(B) Fulfil
(C) Fulfill
(D) Fullfill
Ans : (B)
3. (A) Defendant
(B) Defendent
(C) Defandent
(D) Defandant
Ans : (A)
4. (A) Varstile
(B) Verstile
(C) Versatile
(D) Vorstyle
Ans : (C)
5. (A) Recomand
(B) Recommend
(C) Reconand
(D) Recomend
Ans : (B)
6. I always fall ……… old Friends in times of need.
(A) over
(B) through
(C) back on
(D) off
Ans : (C)
7. The party decided to take the shortest…… to its destination.
(A) root
(B) route
(C) distance
(D) direction
Ans : (B)
8. The girl was very pleased……… herself.
(A) in
(B) on
(C) over
(D) with
Ans : (D)
9. Because of deforestation birds are……… their nerting places.
(A) cooking
(B) conserving
(C) searching
(D) demanding
Ans : (C)
10. The thieves broke…… the museum to steal the painting.
(A) up
(B) side
(C) off
(D) into
Ans : (D)
11. Where was the battle of Plassey fought ?
(A) Karnal
(B) Haldighati
(C) Mysore
(D) Bengal
Ans : (D)
12. Who was the first Vice-President of India ?
(A) Dr. S. Radhakrishnan
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) C. V. Raman
(D) Jawahar Lal Nehru
Ans : (A)
13. What was the reason behind the mutiny of 1857 ?
(A) Cartridge containing fat
(B) Frustration in soldiers
(C) Failure of British Government
(D) Administrative research
Ans : (B)
14. Which of the following is UHF ?
(A) 40 MHz
(B) 400 MHz
(C) 400 KHz
(D) 40 KHz
Ans : (B)
15. Mass of a particle is m and its momentum is p. Its kinetic energy will be—
(A) mp
(B) p2m
(C) p3m
(D) p2/2m
Ans : (D)
16. S. I. unit of power is 'watt'. It is equivalent to which of the following ?
(A) Kgms–2
(B) Kgm2s–2
(C) Kgm2s–3
(D) None of these
Ans : (C)
17. Who among the following cricketers scored the highest runs—
(A) Brien Lara
(B) Sanat Jaysurya
(C) Sachin Tendulkar
(D) Virendra Sehwag
Ans : (C)
18. Which is the oldest Veda ?
(A) Samveda
(B) Rigveda
(C) Yajurveda
(D) Atharvaveda
Ans : (B)
19. Who was the founder of Pakistan ?
(A) Mohammad Ali Jinna
(B) Liyaquat Ali Khan
(C) Gaffar Khan
(D) Benazir Bhutto
Ans : (A)
20. Who invented television ?
(A) J. L. Baird
(B) Lawrance
(C) Frederick Trechithic
(D) King Gillette
Ans : (A)
21. Who invented wireless ?
(A) Marconi
(B) Charles Caterin
(C) George Cayley
(D) Zenobe Gramme
Ans : (A)
22. Which of the following was the battle strategy of Shivaji against Mughals ?
(A) Alert army
(B) Large army
(C) Political monopoly
(D) Guerilla warfare
Ans : (D)
23. Find out the next term of the series—
1, 2, 4, 7, 11, ……
(A) 16
(B) 12
(C) 9
(D) 4
Ans : (A)
24. Which of the following cities is termed as the Pink city ?
(A) Jaipur
(B) Jodhpur
(C) Ajmer
(D) Delhi
Ans : (A)
25. Who wrote the Meghdoot ?
(A) Kalidas
(B) Vatsyayan
(C) Chanakya
(D) Premchand
Ans : (A)
26. Find out the missing term of the series—
11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41……
(A) 43
(B) 47
(C) 53
(D) 51
Ans : (B)
27. Which of the following is a creation of Maithili-Sharan Gupta ?
(A) Saket
(B) Urvashi
(C) Prempachisi
(D) Gatha
Ans : (A)
28. Which is the longest railwayline of the world ?
(A) Trans-Siberian
(B) Trans-Canadian
(C) Orient Railway line
(D) Railwayline from London to Paris
Ans : (A)
29. Which of the following states has the highest number of voters ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Bihar
(C) Rajasthan
(D) Gujarat
Ans : (A)
30. Garaba folk dance belongs to which of the following states ?
(A) Manipur
(B) Assam
(C) Gujarat
(D) Orissa
Ans : (C)
(Nearest Meaning)

--------------------------------------------------------------------------------
31. Addicted—
(A) wild
(B) enhaneed
(C) sentenced
(D) incline
Ans : (D)
32. Bewilder—
(A) Cross
(B) Seize
(C) Puzzle
(D) Annoy
Ans : (C)
33. Destitute—
(A) Sick
(B) Poor
(C) thin
(D) Angry
Ans : (B)
34. Genteel—
(A) Clever
(B) Polite
(C) Hopeful
(D) Lovable
Ans : (B)
35. Camouflage—
(A) Deject
(B) Disappear
(C) Drown
(D) Conceal
Ans : (D)
36. A thing liable to be easily broken—
(A) Breakable
(B) Ductile
(C) Brittle
(D) Delicate
Ans : (C)
37. Animal living on land and in water—
(A) Ambiguous
(B) Pacify
(C) Amphibian
(D) Ambivalend
Ans : (C)
38. One who does not care for literature or and—
(A) Barbarian
(B) Philistine
(C) Primitive
(D) Literate
Ans : (B)
39. The following country is the winner of the last three world cricket coups—
(A) Pakistan
(B) India
(C) Australia
(D) Sri Lanka
Ans : (C)
40. Find the odd man out—
1, 5, 14, 30, 50, 55, 91
(A) 5
(B) 50
(C) 55
(D) 91
Ans : (B)
41. Find out wrong number in each sequence—
582, 605, 588, 611, 634, 617, 600
(A) 634
(B) 611
(C) 605
(D) 600
Ans : (A)
42. A boy was asked to multiply a number by 25. He instead multiplied the number by 52 and got the answer 324 more than the correct answer. The number to be multiplied was—
(A) 12
(B) 15
(C) 25
(D) 32
Ans : (A)
43. Insert the missing number—
16, 33, 65, 131, 261, (……)
(A) 523
(B) 521
(C) 613
(D) 721
Ans : (A)
44. 3251 + 587 + 369 – ? = 3007
(A) 1250
(B) 1300
(C) 1375
(D) 1200
Ans : (D)
45. If 2 tables and 3 chairs cost Rs. 3500 and 3 tables and 2 chairs cost Rs. 4000, then how much does a table cost ?
(A) Rs. 500
(B) Rs. 750
(C) Rs. 1000
(D) Rs. 1500
Ans : (C)
46. The sum of first five prime numbers is—
(A) 11
(B) 18
(C) 26
(D) 28
Ans : (D)
47. Three numbers are in the ratio 1 : 2 : 3 and their H. C. F. is 12. The numbers are—
(A) 4, 8, 12
(B) 5, 10, 15
(C) 10, 20, 30
(D) 12, 24, 36
Ans : (D)
48. Income of a company doubles after every one year. If the initial income was Rs. 4 lakhs, what would be the income after 5 years ?
(A) Rs. 1•24 crores
(B) Rs. 1•28 crores
(C) Rs. 2•52 crores
(D) Rs. 2•56 crores
Ans : (B)
49. Water boils at 212??F or 100?C and melts at 32?F or 0?C. If the temperature of a particular day is 35?C, it is equivalent to—
(A) 85?F
(B) 90?F
(C) 95?F
(D) 99?F
Ans : (C)
50. A Bazar has an average of 510 people on Sundays and 240 on other days. The average number of people per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is—
(A) 250
(B) 276
(C) 280
(D) 285
Ans : (D)
51. Kumar is older than Vishnu who is younger than Ashoka. Harsha is older than Anil but younger than Vishnu, Ashoka is younger than Kumar. Who is the youngest ?
(A) Kumar
(B) Ashoka
(C) Vishnu
(D) Anil
Ans : (D)
52. A station director starts from the radio station Jalandhar and drives 15 km towards west, turns, left and covers another 10 km and again turns, right and covers 18 km. In which direction is he driving ?
(A) South
(B) West
(C) South West
(D) North West
Ans : (B)
53. If TOM = 48 and DICK = 27, what is HARRY equal to ?
(A) 50
(B) 44
(C) 70
(D) 60
Ans : (C)
54. If UNDERSTAND is coded as 1234567823, how will START be coded ?
(A) 56781
(B) 83243
(C) 73652
(D) 67857
Ans : (D)
55. Foot is to hand as leg is to—
(A) Elbow
(B) Toe
(C) Finger
(D) Arm
Ans : (D)
56. Daughter is to father as niece is to—
(A) Nephew
(B) Cousin
(C) Uncle
(D) Mother
Ans : (C)
Directions—(Q. 57–60) Read the following information and give the answers. If you start running from a point towards North and after covering 4 kms you turn to your left and run 5 km and then again turn to your left and run 5 km and then turn to left again and run another 6 km and before finishing you take another left turn and run 1 km, then answer questions based on this information—
57. How many kms are you from the place you started ?
(A) 1 km
(B) 2 km
(C) 3 km
(D) 4 km
Ans : (A)
58. In which direction will you be running while finishing ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Ans : (C)
59. After taking the second turn, in which direction will you be running ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Ans : (D)
60. From the finishing point if you have to reach the point from where you started in which direction will you have to run ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Ans : (B)

Monday, November 29, 2010

tcs online exam's model questons..






# 1
A hollow cube of size 5 cm is taken, with a thickness of 1 cm. It is made of smaller cubes of size 1 cm. If 4 faces of the outer surface of the cube are painted, totally how many faces of the smaller cubes remain unpainted?
·        488
·        900
·        500
·        800.
# 2
Alok and Bhanu play the following min-max game. Given the expression
N = 12 + X*(Y - Z)
where X, Y and Z are variables representing single digits (0 to 9), Alok would like to maximize N while Bhanu would like to minimize it. Towards this end, Alok chooses a single digit number and Bhanu substitutes this for a variable of her choice (X, Y or Z). Alok then chooses the next value and Bhanu, the variable to substitute the value. Finally Alok proposes the value for the remaining variable. Assuming both play to their optimal strategies, the value of N at the end of the game would be
·        12
·        30
·        -69
·        93
# 3
The pacelength P is the distance between the rear of two consecutive footprints. For men, the formula, n/P = 144 gives an approximate relationship between n and P where, n = number of steps per minute and P = pacelength in meters. Bernard knows his pacelength is 164cm. The formula applies to Bernard's walking. Calculate Bernard's walking speed in kmph.
·        8.78
·        23.62
·        11.39
·        236.16
# 4
The IT giant Tirnop has recently crossed a head count of 150000 and earnings of $7 billion. As one of the forerunners in the technology front, Tirnop continues to lead the way in products and services in India. At Tirnop, all programmers are equal in every respect. They receive identical salaries ans also write code at the same rate.Suppose 12 such programmers take 12 minutes to write 12 lines of code in total. How many lines of code can be written by 72 programmers in 72 minutes?
·        432
·        72
·        6
·        12
# 6
A sheet of paper has statements numbered from 1 to 30. For all values of n from 1 to 30, statement n says "At most n of the statements on this sheet are false". Which statements are true and which are false?
·        The even numbered statements are true and the odd numbered are false.
·        All statements are true.
·        The odd numbered statements are true and the even numbered are false.
·        All statements are false.
# 7
Anoop managed to draw 7 circles of equal radii with their centres on the diagonal of a square such that the two extreme circles touch two sides of the square and each middle circle touches two circles on either side. Find the ratio of the radius of the circles to the side of the square.
·        1:(2+ 6√2)
·        1:(2+ 7√2)
·        (2+ 7√2):1
·        1:(4+ 7√3)


# 8
There are two water tanks A and B, A is much smaller than B. While water fills at the rate of one litre every hour in A, it gets filled up like 10, 20, 40, 80, 160 .. in tank B. (At the end of first hour, B has 10 litres, second hour it has 20, and so on). If 1/32 of B's volume is filled after 3 hours, what is the total duration required to fill it completely?
·        8 hours
·        9 hours
·        10 hours
·        7 hours
# 9
Planet fourfi resides in 4-dimensional space and thus the currency used by its residents are 3-dimensional objects. The rupee notes are cubical in shape while their coins are spherical. However the coin minting machinery lays out some stipulations on the size of the coins.
The diameter of the coins should be at least 64mm and not exceed 512mm.
Given a coin, the diameter of the next larger coin is at least 50% greater.
The diameter of the coin must always be an integer.
You are asked to design a set of coins of different diameters with these requirements and your goal is to design as many coins as possible. How many coins can you design?
·        8
·        6
·        9
# 10
A hare and a tortoise have a race along a circle of 100 yards diameter. The tortoise goes in one direction and the hare in the other. The hare starts after the tortoise has covered 1/5 of its distance and that too leisurely. The hare and tortoise meet when the hare has covered only 1/8 of the distance. By what factor should the hare increase its speed so as to tie the race?
·        5
·        37.80
·        40
·        8
# 11
 Ferrari S.p.A. is an Italian sports car manufacturer based in Maranello, Italy. Founded by Enzo Ferrari in 1928 as Scuderia Ferrari, the company sponsored drivers and manufactured race cars before moving into production of street-legal vehicles in 1947 as Ferrari S.p.A.. Throughout its history, the company has been noted for its continued participation in racing, especially in Formula One, where it has enjoyed great success. Rohit once bought a Ferrari. It could go 2 times as fast as Mohit's old Mercedes. If the speed of Mohit's Mercedes is 32 km/hr and the distance travelled by the Ferrari is 952 km, find the total time taken in hours for Rohit to drive that distance.
·        14.88
·        29.75
# 12
The teacher is testing a student's proficiency in arithmetic and poses the following question.
1/3 of a number is 3 more than 1/6 of the same number. What is the number?
Can you help the student find the answer?
·        21
·        12
·        6
·        18
# 13
Given a collection of points P in the plane, a 1-set is a point in P that can be separated from the rest by a line; i.e. the point lies on one side of the line while the others lie on the other side. The number of 1-sets of P is denoted by n1(P). The maximum value of n1(P) over all configurations P of 10 points in the plane is
·        3
·        10
·        5
·        9

# 14
On the planet Oz, there are 8 days in a week- Sunday to Saturday and another day called Oz day. There are 36 hours in a day and each hour has 90 min while each minute has 60 sec. As on earth, the hour hand covers the dial twice every day.
Find the approximate angle between the hands of a clock on Oz when the time is 12:40 am.
·        111
·        251
·        71
·        89
# 15
There are two boxes, one containing 10 red balls and the other containing 10 green balls. You are allowed to move the balls between the boxes so that when you choose a box at random and a ball at random from the chosen box, the probability of getting a red ball is maximized. This maximum probability is
·        1/2
·        37/38
·        3/4
·        14/19
# 5 
The IT giant Tirnop has recently crossed a head count of 150000 and earnings of $7 billion. As one of the forerunners in the technology front, Tirnop continues to lead the way in products and services in India. At Tirnop, all programmers are equal in every respect. They receive identical salaries ans also write code at the same rate.Suppose 12 such programmers take 12 minutes to write 12 lines of code in total. How long will it take 72 programmers to write 72 lines of code in total?
·        18
·        12
·        6
·        72


click on these links for more information

<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on"> <br /></div> 2008 2010 Mobile Excellence Awards 500 abbrevations Abbreviations about Asian Games about sarojini naidu about United Nations Organisation Acronyms Agriculture Amazing Grand Statues Amazing Wonders Ancient Place names and Historic sites Andhra Bank po Andhra Pradesh's GEOGRAPHY Android's Activity Recognition system April 2010 April 2011 April 2012 April 2013 ASM August 10 August 2010 august 2011 Australian Open 2009 Australian Open 2010 AWARDS AWARDS BASED QUESTIONS Bank of Baroda PO/clerk Exam Paper Banks papers bsnl paper BSNL-JTO model paper Business GK C Interview Questions CA CAPGEMINI sample papers CAT 2011 CAT and other competitive exams cate solved papers Central Bank of India PO/clerk Exam Paper CGL Chairmen of UPSC Challenger Deep Chartered Accountancy Chinese Civilization Civil Services Civil Services Aptitude Test Commonwealth games 2014 Computer General Awareness Constitutional Development GK History Corporation Bank Clerk Exam CSAT CSIR Young Scientist Awards 2011 CTET Sample paper Current Affairs Current Affairs :February 2011 Current Affairs 2011 Current Affairs 2012 Current Affairs 2013 Current Affairs 2014 Current Affairs 2015 Current Affairs Quiz Current Affairs Quiz 2011 Current Affairs Quiz 2012 Current Affairs Quiz 2014 Current Affairs Quiz 2015 Current AffairsJuly 2014 Dada Saheb Phalke Award Data Entry Operator date of eamcet 2014 December 2011 December 2013 Democracy vs Republic Dhyan Chand Award-Recipients DMRC train operator model sample paper Downloads eamcet 2014 notification eamcet examdate 2014 eamcet notification 2014 Egyptian Civilization English English Language Test English practice paper for DSC and TET Exam Reminder Facts about India Facts of Human Body Famous Places in India February 10 February 2010 February 2011 February 2012 February 2013 February 2015 FET notification FET-2014 FIFA 2014 FIFA 2018 FIFA 2022 Film Fare Awards full forms G.I.C. G.I.C. Assistant Mananger Exam GAIL Placement Papers gate 2011 key GATE previous Parers gate2012 GD Tips General Awareness General Awareness Practice Questions General Awareness Quiz Geography of India Gk GK questions for IBPS CWE clerks exam Google Now Google now detects parking spot Gov jobs Grammar Quizzes Greek Civilization Group Discussion GS Head of Important Offices (International) history History of Commonwealth Games ias IB ACIO Grade-ii Executive Exam model paper IB madol paper IB modal papers IBM Placement Paper IBPS IBPS Clerk Exams paper IBPS Modal Questions IBPS PO Exams paper icc world T20 icc world T20 team ICICI BANK SAMPLE QUESTION PAPER icici modal paper IFFCO PAPER ifs IIT Hyderabad recruitment IIT-JEE Previous Question Papers Important and Famous Books IMPORTANT DAYS IMPORTANT GOVT. PLANS india gold medals India Power Awards -2010 Indian Banking INDIAN GEOGRAPHY Indian History Quiz Indian Media Indian Satellites at a Glance Intelligence Bureau Recruitment 2013 modal paper International Current Affairs International Current Affairs 2010 International Current Affairs 2011 International Current Affairs 2013 International Organizations Interview Questions Introduction about Civil Service Exam Invention and Discoveries ips IT Companies Papers January 10 January 2010 January 2011 January 2012 January 2013 JNTU-FET-2014 July 2010 July 2011 July 2014 June 2010 June 2011 June 2013 Kannada Rajyotsava Award 2010 Karur Vysya Bank Clerical-po Written Exam Model Paper Karur Vysya Bank PO modal paper LG G Pro 2 LG G Pro 2 launched in India LG G Pro 2 with 51 LIC DSE Modal Paper March 10 March 2010 March 2011 March 2012 March 2013 Mariana Trench MAT Math May 2010 May 2011 May 2012 May 2013 Mesopotamian Civilization Microsoft Placement Papers Model paper for EIL MOON and EARTH National Affairs National Calendar National Current Affairs National Current Affairs 2013 National Games of Some Countries National Parks of India NDA Newspaper-Journal Founder/Editior Nitish clean sweeps opposition Nobel Prizes non verbal problems November 2011 November 2012 November 2013 Numerical Ability October 2010 October 2011 October 2012 Online Current Affairs Quiz 2011 Online General Awarenes Quiz- 1 Oracle Placement Question Paper Patni Placement Question Papers PhD PRACTICE QUIZ Practice Quiz for DMRC 2012 Practice Quiz for IBPS CWE PRIZES Punjab National Bank Exam quiz Quiz 63: on Current Affairs 2014-15 for SSC CGL Quiz in Hindi Quiz on Computer General Awareness quiz on current affairs Quiz on current Affairs December 2011 Quiz on ECONOMY quiz on English Quiz on General Awareness Quiz on Geography Quiz on INDIAN CONSTITUTION Quiz on Indian Geography Quiz on Media Questions... Quiz on Sports Quiz Psychology RAS/RTS Pre. Exam rbi solved papers RDBMS Interview questions reasoning Recipients of Dadasaheb Phalke Award Reserve Bank Of India Roman Civilization rrb RRB Assistant Loco Pilot written exam RRB PAPER Sachin Tendulkar's Records SAIL Placement Papers sarojini naidu sbi SBI Bank PO/Clerical Exam Model Paper sbi clerk sbi previous papers Second Geographical names seminar topicspapers for presentation September2010 September2011 Solved Paper for BEd Entrance some Books and Authors SOME IMPORTANT FACTORS about SUN Special Class Railway Apprentices Examination (SRAE) practice paperRRB PAPER Sport Questions and Answers sports Sports Affairs 2009 Sports Affairs 2010 Sports Affairs 2011 Sports Affairs 2013 SSC SSC CGL 2016 SSC CGL Apply online SSC CGL important dates SSC CGL Notification SSC CGL syllabus SSC CPO 2011 SI ssc exam SSC Group C and D Exam date ssc model paper Statistical Investigators Grade-III and Compiler Exam. Stenographers admit card Stenographers exam Stenographers hallticket Stock Exchanges in India Straits around the world study material for GS study material for IBPS clerk study material for IBPS PO Sub-Inspectors Syndicate Bank PO or clerk exam TAXES IN INDIA tcs online exam questions Terminology The First Indian TICKET COLLECTOR SOLVED PAPER top top 12 Indian Institutions Top 30 Languages by Number of Native Speakers Top Engineering Colleges in India tspsc tspsc syllabus uco clerk/po exam UGC NET Exam papers UN Secretaries Generals Union Bank of India PO or Clerk United India Insurance AO Exam 2009 UPSC upsc papers upsc's civil services exam schedule verbal problems what is HTML5 Wildlife Sanctuaries of India Women Prime Ministers World Civilizations WORLD FAMOUS RIVERS world gk World History wrestling