Search This Blog

gk papers, Headline Animator

Click Here For Online Quiz

Monday, March 26, 2012

Current Affair-Feb/Mar 2012 for IBPS & CLAT exam






BUSINESS & INDUSTRY Current Affair-Feb/Mar 2012 for IBPS & CLAT


1. Recently, 139greater flamingos were electrocuted at which one of the following WildlifeSanctuaries?
a. Kutch Desert Wildlife Sanctuary
b. Keoladev Ghana Wildlife Sanctuary
c. Kaziranga Wildlife Sanctuary
d. Manas Wildlife Sanctuary
2. The Government ofIndia has set up a mechanism to access all intelligence data.The name of thismechanism is:
a. Indian Intelligence Grid (INTEL GRID)
b. National Intelligence Grid (NATGRID)
c. Indian Spy
d. Third Eye
3. Which one of thefollowing Indian photographers was declared the Grand Prix winner among 60,000entries in the International Nikon Photo Contest?
a. Raghu Rai
b. Homai Vyarawalla
c. S Paul
d. Debarshi Duttagupta
4. Who is the currentChief Justice of India?
a. KG Balakrishnan
b. YK Sabharwal
c. RC Lohati
d. HS Kapadia
5. The South AsianFootball Federation Cup (SAFF) Championship was recently organised in:
a. Chennai
b. Mumbai
c. Panaji
d. New Delhi
6. An enclave has been namedas ‘Mahatma Gandhi District’ in which of the following cities of the USA?
a. New York
b. Los angles
c. Chicago
d. Houston
7. Which one of thefollowing personalities was recently appointed as the Chairperson of the PressCouncil of India (PCI)?
a. Altamas Kabir
b. Raju Ramachandran
c. Markandey Katju
d. Mrs Vibha Bhargava
8. According to theEnvironmental Performance Index (EPI) - 2010, which of the following countriesleads the world in addressingpollution control and natural resource management challenges?
a. Switzerland
b. Iceland
c. New Zealand
d. Australia
9. Stem cell therapy isbest suitable for:
a. Leukemia
b. Parkinson's disease
c. Spinal cord injuries
d. All of the above
10. The term ‘JasmineRevolution’ is best defined as:
a. A women’s uprising in Yemen
b. A code name given to the ‘SlutWalkmovement’ in Canada
c. A pro-democracy demonstration in Tunisia
d. An anti-apartheid drive in South Africa
11. Who is/are theauthor(s) of the book Steve Jobs?
a. Steve Jobs
b. Walter Isaacson
c. Jay Elliot and William L Simon
d. Christopher Hurt
12. Who among thefollowing has been elected as the new Prime Minister of Japan recently?
a. Taro Aso
b. Yukio Hatoyama
c. Naoto Kan
d. Yoshihiko Noda
13. Who among thefollowing personalities has been declared the winner of the Man Booker Prize -2011?
a. Tomas Transtromer
b. Jules A Hoffman
c. Julian Barnes
d. Saul Perlmutter
14. Bhagyam Oilfieldsare located in which one of the following states?
a. Gujarat
b. Maharashtra
c. Rajasthan
d. Andhra Pradesh
15. Koodankulam NuclearPower Plant is being set up with the help of which of the following countries?
a. France
b. UK
c. USA
d. Russia
16. India’s firstdouble-decker train was flagged off between which of the following stations?
a. Howrah and Dhanbad
b. Mumbai and Pune
c. New Delhi and Bhopal
d. Bengaluru and Mangalore
17. LED, a commondisplay technology, stands for:
a. Laser Emitting Diode
b. Light Emitting Dipole
c. Light Emitting Diode
d. Laser Emitting Display
18. Which of thefollowing social activists has been selected for the prestigious Indira Gandhi Prizefor Peace, Disarmament and Development 2011, for her sustained work towards empoweringwomen?
a. Ela Bhatt
b. Kiran Bedi
c. Arundhati Roy
d. Medha Patkar
19. Who among thefollowing has been named as Chief Executive Officer (CEO) of the cricket WorldCup 2015 Local Organising Committee?
a. James Strong
b. Dr. Danny Jordaan
c. John Harnden
d. Haroon Lorgat
20. ‘Vivek Express’,which recently became the longest distance travelling train by replacingHimsagar Express, covers what distance?
a. 3725 km
b. 4286 km
c. 5006 km
d. 4056 km
21. An on-board TVservice, the first of its kind on Indian Railways, will be provided in which ofthe following trains?
a. Rajdhani Express
b. Duronto Express
c. Shatabdi Express
d. Deccan Odyssey
22. What is the name ofthe natural preservative that can prevent food from rotting by destroying thebacteria that make meat, fish, eggs and dairy products decompose?
a. Bisin
b. Disodium ETA
c. BHA
d. BHT
23. What is ‘Memogate’?
a. A secret report of the KGB blaming theUSA for disintegration of the former USSR
b. A scandal regarding the deployment ofNATO troops in Afghanistan
c. A scandal involving the PakistaniAmbassador to the US seeking help to avert a military takeover in Pakistan
d. A scandal related to with the Memorandumof Understanding (MoU) signed between the US Government and Air France
24. Choose theincorrect option: (Aircraft company) - (Country)
a. Airbus - France
b. Tupolev - Russia
c. Embraer - USA
d. Bombardier - Canada
25. Who among thefollowing personalities has won the most nominations for the 2012 GrammyAwards?
a. Kanye West
b. Lady Gaga
c. Adele
d. Rihanna
26. Name the firstIndian spy satellite that will be operational by 2014 to keep an eye onneighboring regions?
a. SPY-Sat
b. Eagle
c. AWACS
d. CCI-Sat
27. VR Raghunath isassociated with which of the following sports?
a. Football
b. Rowing
c. Hockey
d. Archery
28. According to therecent Global Livability Survey, which city of the world has been judged as theworld’s most livable city?
a. Mexico City
b. Melbourne
c. London
d. New Delhi
29. The Bonnconference, which was held recently, involved which of the following countries?
a. Libya
b. Yemen
c. Egypt
d. Afghanistan
30. Which one of thefollowing countries has the largest number of illiterate adults in the world,according to UNESCO’s Education for All Global Monitoring Report-2011?
a. Brazil
b. Indonesia
c. India
d. China
31. Recently, which ofthe following singers was honoured with the first Hridaynath award for hercontribution to Indian music?
a. Asha Bhosle
b. Lata Mangeshkar
c. Abida Parveen
d. Hemlata
32. Who is the onlybatsman in the cricket to score 7,000 ODI runs with a strike rate of over 100?
a. Adam Gilchrist
b. Shahid Afridi
c. Virender Sehwag
d. Ricardo Powell
33. Sebastian Vettel drivesfor which of the following teams?
a. McLaren
b. Ferrari
c. Mercedes
d. Red Bull








Score =


Correct answers:











Tags :GENERAL AWARENESS Practice Quiz for IBPS CWE,Quiz ,Quiz for IBPS,Quiz for SCRA,Quiz on AWARENESS,UPSC Special Class Railway Apprentices Examination,upsc exams practice papers, GENERAL AWARENESS Practice Quiz for CTET ,BUSINESS & INDUSTRY Current Affair-Feb/Mar 2012 for IBPS & CLAT,BUSINESS & INDUSTRY Current Affair-Feb/Mar 2012 for IBPS & CLAT Current Affair -Feb/March 2012 for CLAT & IBPS

BUSINESS & INDUSTRY Current Affair-Feb/Mar 2012 for IBPS & CLAT






BUSINESS & INDUSTRY Current Affair-Feb/Mar 2012 for IBPS & CLAT

1. The Ministry of Environment andForests (MoEF) has granted clearance to Jindal Power Limited (JPL) for its2,400 MW power project at Tamnar, which is located in:
a. West Bengal
b. Jharkhand
c. Madhya Pradesh
d. Chhattisgarh
2. IT fi rm Hexaware Technologies recentlybagge d a five-year outsourcing deal worth $250 millionfrom which one of thefollowing countries?
a. Germany
b. United Kingdom
c. France
d. Netherlands
3. Which of the following private sectorbanks has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Life Insurance Corporationof India (LIC) to allow policyholders to receive policy payments through ElectronicFunds Transfer?
a. ICICI
b. HDFC
c. Dhanlaxmi Bank
d. ING Vysya bank
4. Which one of the following DefencePublic Sector Undertakings received the prestigious Raksha Mantri's Awards in five categories for the year 2009-10?
a. Bharat Electronics Limited (BEL)
b. Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL)
c. Bharat Dynamics Limited (BDL)
d. Bharat Earth Movers Limited (BEML)
5. Siemens AG announced it woill invest250 million euro in India to develop new baseline products, especially for theIndianurban and rural markets, as part of its new global strategy. Siemens AGbelongs to which one of the following countries?
a. Italy
b. Germany
c. United States of America
d. Canada
6. Facing fi nancial pressure, which oneof the following companies recently has increased the international call ratetariffs by up to 10 per cent for some destinations for all customers andreduced certain benefits on add-on services for its pre-paid subscribers?
a. Vodafone
b. Tata Indicom
c. Airtel
d. Reliance
7. Titan Industries has acquired watchbrand Favre Leuba, which is based in:
a. Norway
b. Sweden
c. Spain
d. Switzerland
8. A US-based leading manufacturer ofhigh-technology integrated information, communication and sensor system solutions for military and commercial markets,has announced a joint venture with which one of the following Indian companies recently?
a. Mahindra Satyam
b. Mahindra & Mahindra
c. Wipro Technologies
d. Infosys
9. Japanese carmaker Nissan is setting upa diesel engine plant inside its manufacturing facility at Oragadam, which is located in:
a. Tamil Nadu
b. Karnataka
c. Rajasthan
d. Haryana
10. Lupin is going to acquire I'rom Co ofJapan. Lupin and the I'rom Co are related with which one of the followingsectors?
a. Power
b. Education
c. Transport infrastructure
d. Health
11. Recently, GE India appointed whom asthe President and CEO of its energy business in India?
a. Kishore Jayaraman
b. Banmali Agrawala
c. John L Frannery
d. Jeffery Immelt
12. Steel Authority of India Limited (SAIL)has entered into a Memorandum of Understanding with which one of the following companiesto establish a joint venture company for the production of cold-rolled non-orientedproducts at Bokaro?
a. Nippon Steel
b. Gerdau
c. Evraz
d. POSCO
13. The Hinduja thermal power plant atPalavalasa is going to be established in which one of the following states?
a. Tamilnadu
b. Kerala
c. Andhra Pradesh
d. Karnataka
14. Indian Railways recently signed acontract to carry out reconstruction of a 56-km rail line in which one of thefollowing countries?
a. Sri Lanka
b. Maldives
c. Bangladesh
d. Myanmar
15. Which state-owned company was accusedof making illegal profi ts by selling natural gas (allocated by the governmentto make LPG)to industries?
a. Indian Oil Corporation
b. GAIL
c. Oil India Limited
d. ONGC
16. Which one of the following cities hostedthe sixth International Conference on Aluminum in December 2011?
a. Indore
b. Bhubaneshwar
c. Hyderabad
d. Bengaluru
17. Which one of the following companies haslaunched the all-new ‘RAZR' handset?
a. Motorola
b. Nokia
c. Samsung
d. LG
18. Aditi Technologies has announced theacquisition of which cloud computing company?
a. Cumulux
b. HCL Cloud
c. PointBridge
d. iLink System
19. Recently, Sony, Toshiba and Hitachisigned a deal to merge their small and medium-sized LCD businesses and tocreate a new company under the name of:
a. International Display
b. Japan Display
c. Asia Displa
d. National Display
20. Which of the following companies hasentered into an agreement with Moscow-based IT security solution fi rmKaspersky Lab, to offer managed security services to telecom companies?
a. Tata Consultancy Services
b. Wipro
c. Infosys
d. Tech Mahindra/Mahindra Satyam







Score =


Correct answers:











Tags :GENERAL AWARENESS Practice Quiz for IBPS CWE,Quiz ,Quiz for IBPS,Quiz for SCRA,Quiz on AWARENESS,UPSC Special Class Railway Apprentices Examination,upsc exams practice papers, GENERAL AWARENESS Practice Quiz for CTET ,BUSINESS & INDUSTRY Current Affair-Feb/Mar 2012 for IBPS & CLAT,BUSINESS & INDUSTRY Current Affair-Feb/Mar 2012 for IBPS & CLAT

Sunday, March 25, 2012

Description about Govt. Programme, Committees, Commissions & Policies

1) Prerna:- The 'janasankhya sthirata kosh (national population stabilization fund) has to promote & undertake activities aimed at achieving population stabilization at a level consistent with the needs of sustainable economic growth. Social development and environmental protection by 2045.
   • Prerna is a responsible for parenthood strategy. It is a monetary incentive strategy aimed at pushing up the age of marriage of girls and delay the birth of the first child.
(2) National Rural Health Mission (NRHM):-Launched in April 2005 the mission seeks to provide universal access to equitable, affordable and quality health care which is accountable and at the same time responsible to the needs of the people.
   • It also aims to achieve the goals set out under the national policy and the millennium development goals during the mission period.
(3) Rashtriya Swasthya Bima Yojna:-Launched by ministry of labour & employment, govt of India to provide health insurance coverage for BPL (Below Poverty Level)  families.
   • Beneficiaries are entitled to hospitalization coverage up to Rs 30,000 for most of the disease that require hospitalization.
(4) National Food Security Mission:-Sponsored scheme launched in august 2007.
   • Objective is to increased production and productivity of wheat, rice and pulses.

(5) 15 Point Programme:-In Oct 2009 govt decided to include 3 more schemes in the Prime minister's new 15 point programme for the welfare of minorities.
Those are: -
   • National rural drinking water programme.
   • Urban infrastructure developed scheme for small and medium town.
   • Urban infrastructure and governance scheme.

(6) Bharat Nirman Yojna:- It is a time bound business plan for action in rural in infrastructure .Under Bharat nirman , action was proposed in the areas of:-
   I. Irrigation.
   II. Rural housing.
   III. Rural water supply.
   IV. Rural electrification.
   V. Rural telecommunication connectivity.


(7) National Mission On Education:-It is a mission in which education is provided through information and communication technology. "SAKSHAT" one stop education portal was launched on Oct 30 2006 by the president of India.
   • Head of National knowledge commission:-Sam Pitroda

(8)Right To Education Act 2009:- Article 21-(A), as inserted by the constitution (86th Amendment Act) 2002, provides for free and compulsory education of all children in the age group of 6 to 14 years as a fundamental rights. Consequently the parliament has enacted this in April 2009.
Salient features:-
   (a) Free and compulsory education 6 to 14 age group.
   (b) Will apply to all India except J&K.
  (c) Provide for 25% reservation for economically disadvantaged communities in admission in private school.
   (d) A child who completes elementary education (up to class 8) shall be awarded a certificate.

(9) Female Literacy:-It is a scheme to provide education & related facilities to ST Students launched by ministry of tribal affairs in Dec 11, 2009.

(10) Anil Kalkaska Committee on reforms in IITs:-it will suggest reforms to make these elite institutions a global brand.


(11) Yashpal Committee Report:- It was set up in 2008 for higher education and research.
   • It has suggested the scrapping of all higher education regulatory/monitoring bodies and creation of a super regulation.
    • It also recommended that the deemed university status be abandoned and that all deserving universities either converted into full fledged universities or scrapped.

(12) National Rural Livelihood Mission:-Ministry of rural development and panchyati raj proposed to restructure the existing swarnjayanti gram swarojgar yojna into rural livelihood mission to have a focused approach to rural poverty eradication in a time bound manner.
    • Objective is to reduce poverty among rural BPL by promoting diversified and gainful self employment and wage employment opportunities which would lead to an appreciable increase in sustainable basis.

(13) NREGA Renamed After Mahatma Gandhi:- On Oct 2, 2009. New name MGNREGA.

(14) Chandra Sheker Panel:- on the recomandation of a committee headed by cabinet secretary K.M Chander shaker. Centre had increased the pension for retired service man.

(15) Rajiv Awas Yojna:-Ministry of housing and urban poverty alleviation had launched the housing project called the Rajiv awas yojna for slum dwellers and the urban poor.
    • Aimed at making India slum free in the next five years.

(16) Government Gave 50% Women's Quota: - For women in urban local bodies from 33 % to 50 % by the 108th const. amendment act.

(17) B.K Chaturvedi panel is formed to resolve the inter ministrial issues to speed up the ambitious national highways development project taken up by the road transport and highway ministry.


(18) Librahan Commission:- It was set up in dec 16 ,1992 by the Narashima Rao govt. to probe the demolition of Babri Mosque.The commission was initially asked to give a report in three months, however it could do so only after over 16 years that saw 39 sitting and 48 extensions, finally on June 30 2009 it gave the report.

(19) S.D. Tendulkar Committee:-It is to estimate poverty in the country. It's said that about 38% of the country's population are living below poverty line. This figure is 10% higher than the present poverty estimate of 28.5 % by the planning commission.

(20) Moily Panel:- For administrative reform commission it is the 2nd administrative reform commission.

(21) Unique Identification Authority:- Chairman of UID is Nandan Nilekani. He revealed that the first set of 16 digit unique identification number for citizen of the country will roll out by the end of 2010.
    • The UIAI is a part of the planning mission of India.
    • AADHAR:-UIDAI now new name AADHAR and also a logo.
   • AADHAR or foundation through through which the citizen can claim his/her rights and establishment when assumed of equal opportunities as symbolized by the logo which has the halo of the sun in the imprint of a thumbs.

(22)  M.S swami Nathan Panel :- It's recommendation is on coastal management zone.

(23) G.T Nanavati-Akshay Mehta judical commission:- Probing the Godhra train carnage and post Godhra riots.

(24) Justice B.N Srikrishna is the head of the committee on Telangana issue.

(25) Census 2011:-15th national census of India. President being first person to share her details. First census was conducted in 1872.


(26) D.P Wadhawa Committee On PDS:-Established by the Supreme Court to give recommendation on the reform of public distribution system.

(27) Rajiv Gandhi Grammeen LPG Vitarak Yojna:- Union petroleum and natural gas ministry inaugurated this scheme for providing liquefied petroleum gas to the rural house hold at Lachhman ghar in sikar district of Rajasthan .
• Under the scheme it is proposed to increase the number of connection to 16 crores with coverage of 75% of population by 2015.

(28) Punchhi Commission:-Commission on centre state relation. It was constituted in April 2007. It was asked to make recommendation to help address the emerging challenges faced by the nation regarding centre state relation. Before this in mid 1980's the SARKARI commission had undertaken a comprehensive review of the center state relation.

(29) National Integration Council:-The Govt. has reconstituted it which will be chaired by prime minister. Set up in the early 60's by Nehru.

(30) E.R Rammohan Committee on Dantewada Massacre of CRPF personal.

(31) ICDS:-Integrated child development service launched on 2nd Oct 1975.
   • It is the world largest programme for early child hood.
   • The objective is to improve the nutritional and health status of children in the age group of 0-6 years.

(33) Green India Mission:- Ministry of environment and forests and the defense research and development organization have launched the mission.
   • The aim is to bring a million heacter of high altitude, cold desert ecosystem under cultivation by 2020.

(34) Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojna:- It was launched in Rajasthan Sriganga nagar district.

   • Aim at integrated development of 1,000 villages where a majority of the population belongs to the schedule caste.
    • It is a replica of U.P's Ambedkar village scheme.

(35) Jawaharlal Nehru National Solar Mission:- Objective -Generation of 20000 mw of solar energy in three phases by 2022.
    • Under this govt. aims to add at least 1000 mw solar power by the end of 2013.
    • Power Finance Corporation and the Rural Electrification Corporation had agreed to provide financial assistance.

(36) Certified command of state centre force in Chattisgrah, Odisha, Jharkhand, Bengal was mooted to counter naxal problem. Under this a IG rank officer or a retired major general on board should be headed the certified command. In this:-
   • Additional helicopters should be provided.
   • 400 new police stations should be opened.
   • 34 new battalions should be constituted.

(37) S. Irani committee:- Rajasthan Govt appointed this committee regarding the Issue of providing reservation to Gujjars.

(38) Pradhan committee:-
   • Investigate Nov 26 2008 terror attack.

(39) Muzzafar Jan Commission:-
This committee had probed the gang rape of 17 years old Asiya and pregnant Neelofar in Shopiaon (J&K).

(40) Kasturi Rangan Committee:- Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) has set up this committee. To see the capability of the National Aerospace Laboratory (NAL) to build civil aircraft.


(41) Goverdhan Mehta Committee:-To review the procedure of the intergovernmental panel on climate change.

(42) National Advisory Council:-
   • A consultative body, chaired by Sonia Gandhi.
   • To serve as an interface between govt. and civil society.

Solved Paper:SAIL Management Trainee Exam Paper 2010

1. If 'JANTA' is coded as '26' and DEPOSIT as '52'. How can be the code number for 'JANTA DEPOSIT SCHEME'?
1. 265276
2. 265213
3. 265287
4. 2652104
2. If SALEM is coded as RZKDL, how can MADRAS be coded?
1. NZESZR
2. LZESZT
3. LZCQZR
4. NBESBT
3. WCYB : AZBX : : ? : CGFE
1. DGEF
2. EFGD
3. EGFD
4. GFDE
4. EXPLOSION : DEBRIS : : ?
1. Train : Car
2. Bruise : Fall
3. Television : Dial
4. Locusts : Holocaust
5. Madness is to brain as paralysis is to
1. arms
2. face
3. body
4. nerves
Directions (Q 6-8): Below are given four statements. On the basis of these statements, answer the following questions.
Statements:
1. Ram and Sham play chess and cards.
2. Sham and Pappu play cards and carom.
3. Pappu and Sudhir play carom and ludo.
4. Ram and Sudhir play ludo and chess.
6. Name the boy who plays chess, cards and carom
1. Ram
2. Sham
3. Pappu
4. Sudhir
7. Name the boy who plays cards, carom and ludo
1. Sudhir
2. Pappu
3. Sham
4. Ram
8. Name the boy who plays chess, cards and ludo
1. Ram
2. Sham
3. Pappu
4. Sudhir
9. Madhubala is taller than Mugdha but shorter than Geeta who is not as tall as Raveena. Sudha is shorter than Geeta but not as short as Mugdha. Who among them is the shortest?
1. Sudha
2. Mugdha
3. Madhubala
4. Data inadequate
10. How many such symbols are there in the following series, which are immediately preceded by an even number and immediately followed by an odd number?
8 4 * 3 5 6 $ 5 8 7 % 9 4 3 # 7 6 2? 3 4 6 ? 3 8 9 4 $ 5 9
1. Three
2. Five
3. Four
4. Six
Directions (Q. 11-13): Below is given a passage followed by several possible inferences, which can be drawn from the facts stated in the passage. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.
Mark answer as:
1. if the inference is definitely true i.e. it properly follows from the statement of facts given.
2. if the inference is probably true though not definitely true in the light of the facts given.
3. if the data are inadequate i.e. from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false.
4. if the inference is probably false though not definitely false in the light of the facts given.
5. if the inference is definitely false i.e. it cannot possibly be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.
In the overall economy of India, agriculture is the largest sector of economic activity. It plays a crucial role in the country's economic development by providing food to its people and raw materials to industry. It accounts for the largest share to the national income. The share of the various agricultural commodities, animal husbandry and ancillary activities has been more than 40 percent of the fifties, it actually contributed about half of the national output.
11. Agriculture is the mainstay of Indian economy.
12. The contribution of agricultural sector has decreased in recent years.
13. Agriculture is the only source of income in India.
Directions (Q 14-16): In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
Give answer
(1) if only assumption I is implicit.
(2) if only assumption II is implicit.
(3) if either I or II is implicit.
(4) if neither I nor II is implicit.
(5) if both I and II are implicit.
14. STATEMENT:
"Use chlorine tablets for drinking water." A notice by municipal authority.
ASSUMPTIONS:
I. To drink water without using chlorine tablets is hazardous.
II. Municipal authority is providing chlorine tablets.
15. STATEMENT:
If we provide primary education to children of poor families and arrange good attendance in primary schools, then it will be a great achievement in the field of education
ASSUMPTIONS:
I. Children of poor families do not go to good schools.
II. Children of poor families do not go to school regularly.
16. STATEMENT:
Chief Minister has cancelled all his programmes in Allahabad and he has left for capital by air A news.
ASSUMPTIONS:
I. These types of news are always in headlines.
II. There is an air-route between Allahabad and capital.
17. In a class of 33, 20 play cricket, 25 play football and 18 play hockey. 15 play both cricket and football, 12 play football and hockey and 10 play cricket and hockey. If each student plays at least one game, how many students play only cricket?
1. 8
2. 6
3. 4
4. 2
18. mn _ m _ nm _ nm _ n
1. mmmm
2. nnnn
3. mnmn
4. nmnm
Directions (Q 19-20): Given below are pairs of events 'R' and 'S'. You have to read both the events 'R' and 'S' and decide their nature of relationship. You have to assume that the information given in 'R' and 'S' are true and you will not assume anything beyond the given information in deciding the answer.
Give answer as:
1. If 'R' is the effect and 'S' is its immediate principal cause.
2. If 'R' is the immediate and principal cause and 'S' is its effect.
3. If 'R' is its effect but 'S' is not its immediate and principal cause.
4. If 'S' is an effect but 'R' is not its immediate and principal cause.
5. None of these
19. Event (R): Private bus operators are making good money these days.
Event (S): Delhi Transport Corporation has increased the fare due to hike in diesel price.
20. Event (R): The price of Personal Computer (PCs) have fallen in recent months.
Event (S): Some school children are showing great interest in learning computer.
Directions (Q 21-22): In this category of questions, a pair of words is given, which is followed by four pairs of words as alternatives. A candidate is required to select the pair in which the words bear the same relationship which each other as the words of the given pair bear or, a third part is given, and you are required to select the fourth part.
21. 'DCBA' is related to 'ZYXW' in the same way as 'HGFE' is related to
1. RSTU
2. VUTS
3. STVU
4. UVST
22. 25 : 37 : : 49 : ?
1. 41
2. 65
3. 56
4. 60
23. CASSOCK is to PRIEST as GRADUATE is to
1. Gown
2. Cap
3. Tie
4. Coat
Directions (Q 24): Make a meaningful word. Use the 2nd, 4th, 6th, 7th letters of the Capitalised word. Indicate the second letter of the so formed new word.
24. SPECULATION
1. A
2. D
3. L
4. P
25. Which does not cope with others in the following?
1. navigator
2. sailor
3. pilot
4. narrator
Directions (Q 26-28): In each question below are two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the two given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.
Give answer as
1. if only conclusion I follows
2. if only conclusion II follows
3. if either I or II follows
4. if neither I nor II follows
5. if both I and II follow
26. STATEMENTS:
1. No table is chair.
2. Some chairs are stools.
CONCLUSIONS:
I. Some tables are not stools.
II. Some stools are not tables.
27. STATEMENTS:
1. All magazines are books.
2. No book is novel.
CONCLUSIONS:
I. No novel is book.
II. No magazine is novel.
28. STATEMENTS:
1. Some tulips are roses.
2. Some roses are daffodils.
CONCLUSIONS:
I. Some tulips are roses.
II. All roses are tulips.
Direction (Q 29-30): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer as:
1. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
2. if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
3. if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
4. if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
5. if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
29. Four plays M, N, O and P have been staged on four consecutive days one by one. When play P was staged?
STATEMENT:
I. First play was staged on Friday and immediately after it 'O' was staged.
II. There is a gap of one day between N and O.
30. In a certain code language "Pit Lit Nit" means "Red Paint Shirt". What is the code for "Paint"?
STATEMENT:
I. In that code language "Nit Lit Rit Bit" means "Wash Red Paint Now".
II. In that code language "Jit Cit Pit" means "Shirt is Dirty".
31. 23457 + 4236 + 79 = ?
1. 24732
2. 23782
3. 27772
4. 27872
5. None of these
32. 13frac{2}{7} + 4frac{3}{5} + 4frac{5}{7} - ? = 9frac{4}{5}
1.13frac{3}{5}
2. 12frac{4}{5}
3. 13frac{2}{5}
14frac{3}{5}
5. 12frac{3}{5}
33. 145 x 55 + 84 x 35 = ?
1. 10495
2. 10365
3. 10685
4. 10915
5. 10725
34. frac{{(53 + 12)}}{{325}} = frac{?}{{(42 + 23)}}
1. 325
2. 75
3. 65
4. 13
5. 31
35. sqrt ?  + 624 = 60 % of 1250 99
1. 784
2. 729
3. 576
4. 676
5. 841
36. The greatest 5-digit number which is divisible by 99 is
1. 99999
2. 99990
3. 99909
4. 99099
5. None of these
37. The ratio of 3.5 kg to 280 gm is
1. 2 : 25
2. 4 : 5
3. 25 : 2
4. 5 : 4
5. None of these
38. The compound ratio of 3 : 4, 8 : 15, 25 : 28 is
1. 3 : 28
2. 5 : 14
3. 14 : 5
4. 28 : 3
5. None of these
39. The least among the ratios 5 : 6, 7 : 8, 2 : 3, and 9 : 17 is
1. 5 : 6
2. 7 : 8
3. 2 : 3
4. 9 : 17
5. None of these
40. The ratio of the present ages of father and son is 8 : After 10 years the ratio of their ages would be 2 : the present age of father is
1. 40 years
2. 45 years
3. 50 years
4. 55 years
5. None of these
41. The ratios of pure milk and water in two vessels are respectively 3 : 1 and 7 : If equal quantities of the mixtures of two vessels are mixed together, then the ratio of pure milk and water in the new vessel is
1. 1 : 2
2. 2 : 1
3. 5 : 3
4. 3 : 5
5. None of these
42. 20% of 30% of 20% of Rs. 850 is
1. Rs. 19.40
2. Rs. 9.80
3. Rs. 10.20
4. Rs. 10.80
5. None of these
43. A number is increased by 20% and then decreased by 20%, the final value of the number
1. does not change
2. decreases by 2%
3. increases by 4%
4. decreases by 4%
5. None of these
44. The entry ticket to a trade fair was increased by 20%. Due to this the umber of visitors was reduced by 10%. The daily money receipts are then increased by
1. 8%
2. 10%
2. 12%
4. 50%
5. None of these
45. The price of sugar is decreased by 10%. To restore to its original, the new price must be increased by
1. 9frac{1}{{11}}%
2. 10 %
2. 11%
4. 11frac{1}{9}%
5. 15%
46. A reduction of 20% in the price of sugar enables a purchaser to obtain 5 kg more sugar for Rs. The price of sugar per kilogram before reduction is
1. Rs. 4.50
2. Rs. 5
3. Rs. 5.50
4. Rs. 8
5. None of these
47. The average age of 30 boys in a class is 16 years. The average of the ages of the boys and the teacher is 17 years. The age of teacher is
1. 37 years
2. 39 years
3. 33 years
4. 47 years
5. None of these
48. The average age of 10 students in a group increases by 0.4 years when a girl of age 6 years is replaced by another girl. The age of the new girl is
1. 16.4 yrs
2. 10 yrs
3. 12 yrs
4. 16 yrs
5. 20 yrs
49. The average height of 25 students in a class is 140 cm. five newly admitted students increase the average height by 1 cm. The average height of the set of 5 new student is
1. 146.2 cm
3. 147 cm
3. 145 cm
4. 146 cm
5. 148 cm
50. Nine men went to a hotel. Eight of them spent Rs. 30 each over their meals and the ninth spent Rs. 20 more than the average expenditure or all the nine. The total money spent by them was
1. Rs. 260
2. Rs. 262.50
3. Rs. 290
4. Rs. 292.50
5. None of these

Answers : 
 First Part 1-5: 4,3,3,4,4,Second Part 6-10: 2,2,1,1,2, Third Part 11-15: 1,3,5,5,5, Fourth Part 16-20: 5,4,2,1,3, Fifth Part 21-25: 2,2,1,3,4 Sixth Part 26-30: 2,5,4,4,4, Seventh Part 31-35: 3,2,4,4,2, Eight Part 36-40: 2,3,2,4,1,Ninth Part 41-45: 2,3,4,1,4,Tenth Part  46-50: 2,4,2,4,4

INTELLIGENCE BUREAU ACIO EXAM SOLVED PAPER ( EXAM HELD ON: 10-07-2011)

  1. How many languages and dialects are spoken by people all over the world?
    1. 6,000
    2. 9,000
    3. 4,000
    4. 1,000
  2. Approximately, how many people speak Chinese language?
    1. 1 billion
    2. 1 million
    3. 1 lakh
    4. 1 thousand
  3. The language with the richest vocabulary is:
    1. Hindi
    2. French
    3. English
    4. German
  4. English Language have more than ?? words:
    1. 4,50,000
    2. 45,000
    3. 4,500
    4. 450
  5. The oldest Indian language is:
    1. Telugu
    2. Hindu
    3. Tamil
    4. Punjabi
  6. Which book has been printed in the maximum number of languages and these scripts?
    1. The Bible
    2. Hiraka Sutra
    3. The Super Book
    4. None of these
  7. The only religious book ever printed in a shorthand scripts is:
    1. The Ramayana
    2. The Mahabharata
    3. The bible
    4. Guru Granth Sahib
  8. The oldest printed work in the world, which dates back to AD 868 is:
    1. The Bible
    2. The Hirake Sutra
    3. The Ramayana
    4. The Mahabharata
  9. The largest book, the super book, is ?? and weight is ??
    1. 270 cm, 300 cm, 252 kg.
    2. 100 cm, 110 cm, 100 kg.
    3. 200 cm, 100 cm, 60 kg.
    4. None of these
  10. Les Hommes de bonne volonté is the:
    1. Longest novel ever published
    2. Shortest novel every published
    3. The oldest novel
    4. None of these
  11. The author of the play/book ?Ratnawali? is:
    1. Tulsidas
    2. Kalidas
    3. Harsha Vardhan
    4. Prem Chand
  12. Which of the following in the book/play written by Maithili Sharan Gupt?
    1. Saket
    2. Satyartha Prakash
    3. Shakuntala
    4. Savitri
  13. The book ?Satyartha Prakash? was written by:
    1. Swami Dayanand
    2. Swami Vivekanand
    3. Sarojini Naidu
    4. Kalidas
  14. The play/book ?Shakuntala? was written by:
    1. Maithili Sharan gupt
    2. Swami Dayanand
    3. Kalidas
    4. Tulsidas
  15. Which of the following is the author of ?Song of India, The?:
    1. Firdausi
    2. Sarojini Naidu
    3. Lala Lajpat Rai
    4. Sri Aurobindo Ghosh
  16. The author of the book ?Time machine? is:
    1. Lewis Carroll
    2. Robert Louis Stevenson
    3. Charles Lamb
    4. H.G. Wells
  17. Which of the following book was written by Tulsidas:
    1. Vinay Patrika
    2. Ramcharitmanas
    3. Both (a) and (b)
    4. Yashodhara
  18. The book ?Vish Vriksha? was written by:
    1. Bankimchandra Chatterjee
    2. Annie Basant
    3. Tulsidas
    4. Kalidas
  19. The book ?We Indians? was written by:
    1. H.G. Wells
    2. Khushwant Singh
    3. James Jeans
    4. Thomas Moore
  20. Which of he following is he author of play/book ?Yashodhara?:
    1. Maithili Sharan Gupt
    2. Khushwant Singh
    3. Bankimchandra Chatterjee
    4. Sarojini Naidu
  21. Dhyan Chand was:
    1. A great hockey player
    2. Captained he Indian hockey team which won a gold medal in 1936 Berlin Olympics
    3. Scored 101 goals at the Olympic games and 300 goals in the international matches.
    4. All the statements are correct
  22. Who developed the small pox vaccination?
    1. Eduard Jenner
    2. Alexander Fleming
    3. Albert Einstein
    4. None of these
  23. Euclid was:
    1. Greek mathematician
    2. Contributor to the use of deductive principles of logic as the basis of geometry
    3. Propounded the geometrical theosems
    4. All the statements are correct
  24. Fa-hien was:
    1. The first Buddhist pilgrim of China to visit India during the reign of Chandragupta Vikramaditya
    2. The discover of Puerto Rico and Jamaica
    3. The first Buddhist pilgrim of India to visit China
    4. None of these
  25. Firdausi was:
    1. A person poet
    2. Well known for his epic ?Sharnama?
    3. Both are correct
    4. None of these
  26. Who is also known as the ?Lady with the Lamp??
    1. Florence Nightingale
    2. Sarojini Naidu
    3. Rani Laxmibai
    4. Bachendri Pal
  27. Gabriel Daniel Fahrenheit was:
    1. A German Physicist
    2. Developed the mercury thermometer in 1714
    3. Devised temperature scale
    4. All are correct
  28. Galileo was an Italian astronomer who:
    1. Developed the telescope
    2. Discovered 4 satellites of Jupiter
    3. Discovered that the movement of the pendulum produces a regular time measurement.
    4. All are correct
  29. Who is known as the father of English poetry?
    1. Geoffrey Chaucer
    2. John Milton
    3. John Keats
    4. None of these
  30. The American General who led the revolt against the British & declared American independence was:
    1. George Washington
    2. Bill Clinton
    3. George Bush
    4. None of these
  31. Marco Polo
    1. Discovered Greenland
    2. Traveled three China, India and other parts of Asia
    3. Traveled round the cape of Good Hope
    4. Discovered Canada
  32. Who landed on the mainland of South America for the First time?
    1. Discovered Greenland
    2. Landed on the mainland of south America
    3. Discovered the sea route from Europe to India.
    4. None of these
  33. Who was first to sail sound the strait, reached the Philippines and named the Pacific Ocean?
    1. Ferdinand Magelion
    2. Jacques Carter
    3. William Janszoom
    4. Vasco da Gama
  34. Who discovered Australia?
    1. Eric the Red
    2. Leif Ericsson
    3. William Janszoom
    4. None of these
  35. Who located the magnetic pole?
    1. Sir James Clark
    2. Rear Admiral
    3. Sir John Ross
    4. All the above
  36. Who was first to reach the South Pole?
    1. Rear Admiral
    2. Capt. Amundsen
    3. Capt. R. E. Scett
    4. Sir Edmund Hillary
  37. Who was the first to cross the Antarctic?
    1. Sir Vivian Fuchs & sir Edmund Hillary
    2. Maj. Yuri Gagarin and Maj. Gherman Titor
    3. Capt. R. E. Scott
    4. All of these
  38. Who were the first to journey into space?
    1. Maj. Yori Gagarin and maj. Gherman Titor from Russia
    2. Comm. Grissom and Col john Glenn from America
    3. Both are correct
    4. None of these
  39. Who was the first man to ?Walk? in space?
    1. Col. Leonor from Russia
    2. Major White from America
    3. Both of these
    4. None of these
  40. Who were the first to circle the moon?
    1. Frank boreman, Bill Anders and Jim Lovell
    2. Neil Armstrong and Edwin Aldrin
    3. Charles Conrad and Alan Bean
    4. None of these
  41. ?Arena? is the special name for playground of:
    1. Cricket
    2. Lawn Tennis
    3. Wrestling
    4. Skating
  42. The national sport of Canada is:
    1. Tennis and cricket
    2. Lacrosse
    3. Judo
    4. Rugby and Football
  43. Badminton is the national sport at:
    1. Malaysia
    2. Scotland
    3. China
    4. Former soviet Union
  44. Where is the Vallabhbhai Patel stadium located?
    1. Kolkata
    2. Mumbai
    3. Chennai
    4. Delhi
  45. Where is the sports stadium, Green Park, located?
    1. Kanpur
    2. Jamshedpur
    3. Cuttack
    4. Patiala
  46. For which of the following disciplines in Nobel Prize awarded?
    1. Physics and chemistry
    2. Physiology or Medicine
    3. Literature, Peace and Economics
    4. All the above
  47. On which date is Nobel Prize awarded?
    1. December 10
    2. January 10
    3. April 10
    4. July 10
  48. The Royal Swedish Academy of Sciences, awarded the Noble Prize in:
    1. Physics
    2. Economics
    3. Chemistry
    4. (a) and (c)
  49. The committee of the Norwegian Parliament awards the prize for:
    1. Economics
    2. Peace
    3. Medicine
    4. Literature
  50. Dr. Linus Carl Pauling is the only person to have won two Nobel Prizes individually for:
    1. Chemistry in 1954, peace prize in 1962
    2. Peace prize in 1954, Chemistry in 1962
    3. Physics in 154, Medicine in 1962
    4. Medicine in 1954, Physics in 1962

Answers


1. b2. a3. c4. a5. c
6. a7. c8. b9. a10. a
11. c 12. a13. a14. c15. b
16. d17. c18. a19. b20. a
21. d22. a23. d24. a25. c
26. a27. d28. d29. a30. a
31. b32. b33. a34. c35. d
36. b37. a38. c39. c40. a
41. c42. b43. a44. b45. a
46. d47. a48. d49. b50. a

Essay writing Topics:(Not more than 400 words)
 
1)Emergency Trends in india
2)Security threats in India
3)Cultural Diversity In India

SOLVED PAPER: SSC DELHI EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER

1. Which of the following is the winner of Miss Universe 2008
(A) Riyo Mori
(B) Zhang Zilin
(C) Dayana Mendoza
(D) Simaran Kaur Mundi
2. The President of India can nominate to the Rajya Sabha :
(A) 6 members
(B) 9 members
(C) 12 members
(D) 15 members

3. The first General elections under the Indian constitution were held in :
(A) 1950
(B) 1951
(C) 1952
(D) 1953

4. The President of India is elected by :
(A) Parliament
(B) State legislatures
(C) by the people directly
(D) by an electrol college consisting of the elected members of the
Lok Sabha, the Rajya Sabha and the State Legislative Assemblies.

5. Which article of the Indian constitution empowers the President of
India to impose central rule on a state?
(A) Article 256
(B) Article 356
(C) Article 370
(D) Article 373

6. The time-gap between two sessions of parliament must not exceed :
(A) 3 months
(B) 6 months
(C) 9 months
(D) 12 months

7. The vacancy in the office of the President must be filled within :
(A) 6 month
(B) 9 month
(C) 12 month
(D) 3 month

8. The drafting committee of the Indian Constitution was headed by :
(A) Dr. B. R. Ambedkar
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) N. Gopalaswamy
(D) Jawahar Lal Nehru

9. The Union Cabinet is responsible to :
(A) The Rajya Sabha only
(B) The Lok Sabha only
(C) The Lok Sabha and the Rajya Sabha
(D) The President of India

10. Which of the following bodies has not been provided for by the
Indian constitution ?
(A) Election Commission
(B) Planning Commission
(C) Finance Commission
(D) Union Public Service Commission

11. The number of Anglo-Indians who can be nominated by the President
to the Lok Sabha is :
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

12. The sanctioned strength of the Judges of Supreme Court of India
including the Chief Justice is :
(A) 15
(B) 17
(C) 20
(D) 26

13. Who was the first President of India to be elected unopposed?
(A) Dr. S. Radhakrishana
(B) N. Sanjiva Reddy
(C) V. V. Giri
(D) Dr. Rajendra Prasad

14. The maximum strength of the Lok Sabha and the Rajya Sabha is :
(A) 525 and 250
(B) 552 and 250
(C) 535 and 275
(D) 500 and 250

15. If the Vice-president were to submit his resignation, he would notify to :
(A) The President of India
(B) The Prime Minister
(C) The Chief Justic of India
(D) The Speaker of the Lok Sabha

16. What is the minimum strength of a State Legislative Assembly?
(A) 40
(B) 60
(C) 50
(D) 70

17. India is the third developing country to host the 2010
commonwealth Games. The other two are :
(A) Malaysia and South Korea
(B) Singapore and Jamaica
(C) Jamaica & China
(D) Malaysia & Jamaica

18. The Comptroller and Auditor General of India is appointed by the :
(A) Prime Minister of India
(B) President of India
(C) Finance Minister
(D) Lok Sabha

19. Article 370 of the Indian constitution deals with :
(A) The Emergency Powers of the President
(B) The special position of the state of Jammu and Kashmir
(C) The power of the President to seek the advisory opinion of the
Supreme Court on any matter of public importance
(D) Distribution of taxes between the Centre and the State

20. The Supreme commander of the Defence Forces of India is :
(A) The Defence Minister
(B) The Prime Minister
(C) The Chief of the Army Staff
(D) The President of India

21. Which of the following rivers flows through a rift valley?
(A) Kaveri
(B) Krishna
(C) Tapti
(D) Godavari

22. The Manas Wildlife Sanctuary is located in the state of :
(A) Assam
(B) Uttar Pradesh
(C) Rajasthan
(D) West Bengal

23. How many major ports are there at present in India?
(A) 8
(B) 12
(C) 15
(D) 14

24. The earth revolves round the sun and its causes :
(A) Differences in longitude and time
(B) Changes of seasons
(C) Deflection of winds and currents
(D) Formation of day and night

25. Latitude of a point on the earth is measured by the distance in :
(A) Kilometres from the Equator
(B) Angles from the Equator
(C) Angles from the Poles
(D) None of the above

26. The earth is :
(A) Spherical
(B) Elliptical
(C) Oblate Spheroid
(D) Prolate Spheroid

27. Day and Night are equal at the :
(A) Equator
(B) Poles
(C) Prime Meridian
(D) Antarctic

28. The heaviest planet revolving round the sun is :
(A) Moon
(B) Jupiter
(C) Neptune
(D) Pluto

29. The biggest Planet is :
(A) Venus
(B) Mars
(C) Mercury
(D) Jupiter

30. The International Date line passes through :
(A) Exactly through 180° Longitude
(B) Equator
(C) Approximately 180° east or west meridian
(D) 0° Meridian

31. The largest river of Asia is :
(A) Yangtze
(B) Yenisei
(C) Indus
(D) Mekong

32. Which country is called the `Sugar Bowl' of the world?
(A) Cuba
(B) India
(C) Nepal
(D) Norway

33. Which of the following countries has the largest area in the world?
(A) USA
(B) Russia
(C) Canada
(D) China

34. The world's highest waterfall, the Angel Falls is situated in :
(A) Venezuela
(B) USA
(C) Guyana
(D) Australia

35. The universe is composed of :
(A) Earth
(B) Earth and the Sun
(C) Mat
(D) None

36. The Temperate Grasslands of South America are called :
(A) Pampas
(B) Steppes
(C) Savanna
(D) Evergreen grasslands

37. Rial is the currency of :
(A) Romania
(B) Iran
(C) Japan
(D) Libya

38. New Moore island is situated in the :
(A) Indian Ocean
(B) Bay of Bengal
(C) Arabian Sea
(D) China Sea

39. Which river in the world carries the maximum volume of water?
(A) Amazon
(B) Nile
(C) Mississippi Missouri
(D) Ganga

40. Which of the following rivers crosses the equator twice?
(A) Amazon
(B) Nile
(C) Congo
(D) Orinoco

41. The Indus Valley civilization is associated with :
(A) Egyptians
(B) Sumerians
(C) Chinese
(D) Mesopotamians

42. The Indus Valley Civilization was famous for :
(A) Well planned cities
(B) Efficient civic organisation
(C) Progress of art and architecture
(D) All the above

43. Who was mainly worshipped in the Rig Vedic Period?
(A) Indra
(B) Vishnu
(C) Sun
(D) Trimurti

44. Who is regarded as the great law-giver of ancient India?
(A) Panini
(B) Manu
(C) Kautilya
(D) Dhruv

45. Which of the following is the oldest Veda?
(A) Samaveda
(B) Rigveda
(C) Yajurveda
(D) Atharvaveda

46. Who among the following was called Light of Asia?
(A) Mahavira
(B) Buddha
(C) Akbar
(D) Ashoka

47. Who was the founder of the Gupta dynasty?
(A) Srigupta
(B) Chandragupta II
(C) Samudragupta
(D) Kumargupta

48. The Upanishads are :
(A) A source of Hindu philosophy
(B) Books of Ancient Hindu laws
(C) Books on social behaviour of man
(D) Prayers to God

49. The biggest mosque of India was built by :
(A) Aurangzeb
(B) Shahjahan
(C) Akbar
(D) Jahangir

50. The first Battle of Panipat was fought between :
(A) Sher Shah Suri and Akbar
(B) Humayun and Ibrahim Lodhi
(C) Babar and Ibrahim Lodhi
(D) Babar and Ranasanga

51. The Chinese pilgrim who visited India during the period of
Harshavardhana was :
(A) Fa-hien
(B) Hiuen Tsang
(C) Itsing
(D) Wang-sung

52. Who among the following belonged to the moderate group of the
Indian National Congress?
(A) Lala Lajpat Rai
(B) Bipin Chandra Pal
(C) Gopal Krishna Gokhale
(D) Bal Gangadhar Tilak

53. Fa-hien came to India during the reign of :
(A) Ashoka
(B) Chandragupta II
(C) Harsha
(D) Kanishka

54. Which of the following temples was built by the Cholas?
(A) Shore Temple, Mahabali-puram
(B) Brihadeeswara Temple, Tanjavur
(C) Sun Temple, Konark
(D) Meenakshi Temple, Madurai

55. Which dynasty was well-known for excellent village administration?
(A) Pandyas
(B) Pallavas
(C) Cholas
(D) Chalukyas

56. The Ajanta Caves were built during the period of the :
(A) Guptas
(B) Kushanas
(C) Mauryas
(D) Chaulkyas

57. The eight-fold path was propounded by :
(A) Kabirdas
(B) Buddha
(C) Shankaracharya
(D) Mahavira

58. Who were the first to issue gold coins in India?
(A) Mauryas
(B) Indo-Greeks
(C) Guptas
(D) Kushanas

59. `The Vedas contain all the truth' was interpreted by :
(A) Swami Vivekananda
(B) Swami Dayananda
(C) Raja Ram Mohan Rai
(D) None of the above

60. Sanchi portrays the art and sculpture of the :
(A) Jains
(B) Buddhists
(C) Muslims
(D) Christians

61. Which among the following is a folk dance of India?
(A) Manipuri
(B) Garba
(C) Kathakali
(D) Mohiniattam

62. Kathak is the principal classical dance of :
(A) South India
(B) Eastern India
(C) Northern India
(D) Western India

63. The classical dance of Andhra Pradesh is :
(A) Kathakali
(B) Kuchipudi
(C) Odissi
(D) Bharatanatyam

64. The popular folk song of Uttar Pradesh is known as :
(A) Maang
(B) Kajari
(C) Baul
(D) Boli

65. The folk theatre of Bihar is calledÿ:
(A) Rammat
(B) Nautanki
(C) Bidesia
(D) Manch

66. Which of the following classical dance originated in Tamil Nadu ?
(A) Kathakali
(B) Kathak
(C) Bharatanatyam
(D) Odissi

67. The oldest form of composition of the Hindustani vocal music is :
(A) Ghazal
(B) Dhrupad
(C) Thumari
(D) None of the above

68. Indian classical dance has been popularized abroad by :
(A) Malaika Arora
(B) Gopi Krishna
(C) Uday Shankar
(D) Yamini Krishnamurti

69. Tamasha is the famous folk form of musical theatre and belong to :
(A) Uttar Pradesh
(B) Punjab
(C) Maharashtra
(D) Bihar

70. The Sangeet Natak Akademi fosters the development of dance, drama
and music in the country. When was it established ?
(A) 1951
(B) 1953
(C) 1954
(D) 1956

71. When was the Planning Commission set up to prepare a blue print of
development for the country?
(A) 1948
(B) 1949
(C) 1950
(D) 1951

72. Who was the first Chairman of the Planning Commission?
(A) Dr. S. Radhakrishnan
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Jawahar Lal Nehru
(D) Sardar Patel

73. The National Development Council was set up in :
(A) 1948
(B) 1950
(C) 1951
(D) 1962

74. The First Five-year plan covered the period :
(A) 1947-52
(B) 1950-55
(C) 1951-56
(D) 1952-57

75. Removal of poverty was the fore-most objective of which of the
following five year plans?
(A) Third
(B) Fourth
(C) Fifth
(D) Sixth

76. Planning Commission is :
(A) Advisory body
(B) Executive body
(C) Government body
(D) Autonomous body

77. The Community Development Programme was launched in :
(A) 1950
(B) 1952
(C) 1956
(D) 1960

78. The highest body which approves the Five-Year Plan is the :
(A) Finance Ministry
(B) Lok Sabha
(C) Rajya Sabha
(D) National Development Council

79. Which of the following commodities earn maximum foreign exchange for India?
(A) Jute
(B) Iron and Steel
(C) Tea
(D) Sugar

80. The one rupee note bears the signature of :
(A) Secretary, Ministry of Finance
(B) Governor, Reserve Bank of India
(C) Finance Minister
(D) None of these

81. How many banks were nationalized in 1969?
(A) 16
(B) 14
(C) 15
(D) 20

82. The Reserve Bank of India was established in :
(A) 1820
(B) 1920
(C) 1935
(D) 1940

83. The first Indian Bank was :
(A) Traders Bank
(B) Imperial Bank
(C) Presidency Bank of Calcutta
(D) None

84. The rupee coin was first minted in India in :
(A) 1542
(B) 1601
(C) 1809
(D) 1677

85. The Export-Import (EXIM) Bank was set up in :
(A) 1980
(B) 1982
(C) 1981
(D) 1989

86. Which of the following is not a chemical action?
(A) Burning of coal
(B) Conversion of water into steam
(C) Digestion of food
(D) Burning of Paper

87. The chemical name of vitamin C is :
(A) Citric acid
(B) Ascorbic acid
(C) Oxalic acid
(D) Nitric acid

88. Permanent harness of water is due to the presence of :
(A) Calcium bicarbonate
(B) Magnesium bicarbonate
(C) Calcium sulphate
(D) Sodium bicarbonate

89. Liquified Petroleum Gas (LPG) consist of :
(A) Butane and propane
(B) Ethane and hexane
(C) Ethane and nonane
(D) None of these

90. Which of the following is present in hard water :
(A) Calcium
(B) Aluminium
(C) Sodium
(D) Chlorine

91. Ecology deals with :
(A) Birds
(B) Cell formation
(C) Tissues
(D) Relation between organisms and their environment

92. Meteorology is the science of :
(A) Weather
(B) Meteors
(C) Metals
(D) Earthquakes

93. Entomology deals with :
(A) Plants
(B) Animals
(C) Insects
(D) Chemicals

94. Numismatics is the study of :
(A) Coins
(B) Numbers
(C) Stamps
(D) Space

95. When ice melts in a beaker of water, the level of water in the beaker will :
(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain the same
(D) First increase and then decrease

96. Which of the following does not admit any division?
(A) Atom
(B) Molecules
(C) Compounds
(D) All

97. What is the approximate velocity of sound in air :
(A) 3 m/s
(B) 30 m/s
(C) 300 m/s
(D) 3000 m/s

98. Which of the following is not a primary colour :
(A) Blue
(B) Green
(C) Red
(D) Black

99. Sound travels fastest through :
(A) Vacuum
(B) Steel
(C) Water
(D) Air

100. Who is the present Governor of Bihar ?
(A) R.S.Gavai
(B) R.L.Bhatia
(C) Buta Singh
(D) Syed Sibti Razi

ANSWERS

1. (C) 2. (C) 3. (C) 4. (D) 5. (B) 6. (B) 7. (A) 8. (A) 9. (B) 10. (B)
11. (A) 12. (D) 13. (B) 14. (B) 15. (A) 16. (B) 17. (D) 18. (B) 19. (B) 20.
(D) 21. (C) 22. (A) 23. (B) 24. (B) 25. (B) 26. (C) 27. (A) 28. (B)
29. (D) 30. (C)
31. (A) 32. (A) 33. (B) 34. (A) 35. (C) 36. (A) 37. (B) 38. (B) 39. (A) 40. (A)
41. (B) 42. (D) 43. (A) 44. (B) 45. (B) 46. (B) 47. (A) 48. (A) 49. (B) 50. (C)
51. (B) 52. (C) 53. (B) 54. (B) 55. (C) 56. (A) 57. (B) 58. (B) 59. (B) 60. (B)
61. (B) 62. (C) 63. (B) 64. (B) 65. (C) 66. (C) 67. (B) 68. (C) 69. (C) 70. (B)
71. (C) 72. (C) 73. (C) 74. (C) 75. (D) 76. (A) 77. (B) 78. (D) 79. (C) 80. (A)
81. (B) 82. (C) 83. (C) 84. (A) 85. (B) 86. (B) 87. (B) 88. (C) 89. (A) 90. (A)
91. (D) 92. (A) 93. (C) 94. (A) 95. (C) 96. (A) 97. (C) 98. (D) 99. (B) 100. (B)

Saturday, March 24, 2012

Sachin reaches landmark century :Full List of 100 Centuries of Sachin

Iconic Indian batsman Sachin Tendulkar on March 16 ,2012 scripted history by becoming the first cricketer in the world to score 100 international centuries, a phenomenal feat which may remain unconquered for years to come.

Following is the sequence of Sachin Tendulkar's 100 international hundreds since his debut against Pakistan back in December, 1989.
1) 119 no vs England at Old Trafford on Aug 14, '90
2) 148 no India vs Australia at SCG on Jan 6,'92
3) 114 vs Australia at WACA, Perth on Feb 3, '92
4) 111 vs SA at Wanderers, Johannesburg on Nov 28, '92
5) 165 vs England at Chepauk, Chennai on Feb 12, '93
6) 104 no vs Sri Lanka at SSC, Colombo on Jul 31,'93
7) 142 vs SL at KDSB Stadium, Lucknow on Jan 19,'94
8) 110 vs Australia, at RPS, Colombo, on Sep 9, '94
9) 115 vs New Zealand at IPCL, Vadodara on Oct 28, '94
10) 105 vs West Indies at SMS, Jaipur on Nov 11, '94
11) 179 vs West Indies at VCA Ground, Nagpur on Dec 2,'94
12) 112 no vs Sri Lanka at Sharjah on Apr 9, '95
13) 127 no vs Kenya at Barabati, Cuttack on Feb 18, '96
14) 137 vs Sri Lanka at Kotla, New Delhi on Mar 2, '96
15) 100 vs Pakistan at Padang, Singapore, on Apr 5, '96
16) 118 vs Pakistan at Sharjah on Apr 15, '96
17) 122 vs England at Edgbaston, Birmingham, on Jun 8, '96
18) 177 vs England at Nottingham on Jul 5, '96
19) 110 vs Sri Lanka at RPS Colombo, on August 28, '96
20) 114 vs SA at Wankhede Stadium, Mumbai on Dec 14, '96
21) 169 vs SA at Newlands, Cape Town on Jan 4, '97
22) 104 vs Zimbabwe at Benoni on Feb 9, '97
23) 117 vs NZ at Chinnaswamy, Bangalore, on May 14, '97
24) 143 vs Sri Lanka at RPS, Colombo, on Aug 3, '97
25) 139 vs Sri Lanka at SSC, Colombo, on Aug 11, '97
26) 148 vs SL at Wankhede Stadium, Mumbai on Dec 4, '97
27) 155 No vs Australia at Chepauk, Chennai, on Mar 9, '98
28) 177 vs Aus at Chinnaswamy, Bangalore on March 26, '98
29) 100 vs Australia at Green Park, Kanpur, on Apr 7, '98
30) 143 vs Australia at Sharjah on Apr 22, '98
31) 134 vs Australia, Sharjah, on April 24, '98
32) 100 no vs Kenya, Eden Gardens, May 31, '98
33) 128 vs Sri Lanka at RPS, Colombo, on Jul 7, '98
34) 127 vs Zimbabwe at Bulawayo on Sep 26, '98
35) 141 vs Australia in Bangladesh on Oct 28, '98
36) 118 no vs Zimbabwe at Sharjah, on Nov 8, '98
37) 124 vs Zimbabwe at Sharjah on Nov 13, '98
38) 113 vs New Zealand at Wellington, on Dec 29, '98
39) 136 vs Pakistan at Chepauk, Chennai on Jan 31, '99
40) 124 no vs Sri Lanka at SSC, Colombo, on Feb 28, '99
41) 140 vs Kenya at Bristol, on May 23, '99
42) 120 vs Sri Lanka in Colombo, on Aug 29, '99
43) 126 no vs New Zealand at PCA, Mohali, on Oct 13, '99
44) 217 vs NZ at Motera, Ahmedabad, on Oct 30, '99
45) 186 vs New Zealand at Hyderabad on Nov 8, '99
46) 116 vs Australia at MCG on Dec 28, '99
47) 122 vs South Africa at Vadodara on Mar 17, '00
48) 101 vs Sri Lanka, Sharjah, Oct 20,'00
49) 122 vs Zimbabwe at Kotla, New Delhi, on Nov 21, '00
50) 201 no vs Zimbabwe at VCA, Nagpur, on Nov 26, '00
51) 146 vs Zimbabwe at Jodhpur, on Dec 8, '00
52) 126 vs Australia at Chepauk, Chennai on Mar 20, '01
53) 139 vs Australia at Indore on Mar 31, '01
54) 122 vs West Indies at Harare on Jul 4, '01
55) 101 vs SA at Wanderers, Johannesburg on Oct 5, '01
56) 146 vs Kenya at Paarl, South Africa, on Oct 24, '01
57) 155 vs SA at Goodyear Park, Bloemfontein, Nov 3, '01
58) 103 vs England at Motera, Ahmedabad, on Dec 13, '01
59) 176 vs Zimbabwe at VCA, Nagpur, on Feb 24, '02
60) 117 vs WI at QP Oval, Port of Spain, on Apr 20, '02
61) 105 vs England at Chester—Le—Street on Jul 4, '02
62) 113 vs Sri Lanka, Bristol, England, on Jul 11, '02
63) 193 vs England at Headingley, Leeds, on Aug 23, '02
64) 176 vs WI at Eden Gardens, Kolkata on Nov 3, '02
65) 152 vs Namibia, Pietermaritzburg, SA, on Feb 23, '03
66) 100 vs Australia, Gwalior, on Oct 26,'03
67) 102 vs New Zealand in Hyderabad on Nov 15, '03
68) 241 no vs Australia at SCG on Jan 4, '04
69) 141 vs Pakistan in Rawalpindi, on Mar 16, '04
70) 194 no vs Pakistan at Multan, on Mar 29, '04
71) 248 no vs Bangladesh in Dhaka, on Dec 12, '04
72) 123 vs Pakistan at Ahmedabad on Apr 12, '05
73) 109 vs Sri Lanka at Kotla, New Delhi, on Dec 22, '05
74) 100 vs Pakistan at Peshawar, on February 6, '06
75) 141 no vs WI at Kuala Lumpur, on Sept 14, '06
76) 100 no vs WI at Vadodara, on Jan 31, '07
77) 101 vs Bangladesh in Chittagong on May 19, '07
78) 122 no vs Bangladesh in Mirpur on May 26, '07
79) 154 no vs Australia at SCG, on Jan 4, '08
80) 153 vs Australia at Adelaide Oval, on Jan 25, '08
81) 117 no vs Australia at SCG on Mar 2, '08
82) 109 vs Australia at Nagpur, on Nov 6, '08
83) 103 no vs England at Chepauk, Chennai, on Dec 15, '08
84) 163 vs New Zealand at Christchurch, on Mar 8, '09
85) 160 vs New Zealand at Seddon Park, on March 20, '09
86) 138 vs Sri Lanka at RPS, Colombo, on Sep 14, '09
87) 175 vs Australia at Hyderabad on Nov 5, '09
88) 100 no vs Sri Lanka at Ahmedabad, on Nov 20, '09
89) 105 no vs Bangladesh at Chittagong, on Jan 18, '10
90) 143 vs Bangladesh at Mirpur, on Jan 25, '10
91) 100 vs South Africa at Nagpur, on Feb 9, '10
92) 106 vs South Africa at Kolkata, on Feb 15, '10
93) 200 no vs South Africa at Gwalior, on Feb 24, '10
94) 203 vs Sri Lanka at Colombo, on Jul 28, '10
95) 214 vs Australia at Bangalore, on Oct 11, '10
96) 111 no vs South Africa at Cape Town, on Dec 19, '10
97) 146 vs South Africa at Cape Town, on Jan 4, '11
98) 120 vs England at Bangalore, on Feb 27, '11
99) 111 vs South Africa at Nagpur, on March 12, '11
100) 114 vs Bangaldesh at Mirpur, On March 16, '12

click on these links for more information

<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on"> <br /></div> 2008 2010 Mobile Excellence Awards 500 abbrevations Abbreviations about Asian Games about sarojini naidu about United Nations Organisation Acronyms Agriculture Amazing Grand Statues Amazing Wonders Ancient Place names and Historic sites Andhra Bank po Andhra Pradesh's GEOGRAPHY Android's Activity Recognition system April 2010 April 2011 April 2012 April 2013 ASM August 10 August 2010 august 2011 Australian Open 2009 Australian Open 2010 AWARDS AWARDS BASED QUESTIONS Bank of Baroda PO/clerk Exam Paper Banks papers bsnl paper BSNL-JTO model paper Business GK C Interview Questions CA CAPGEMINI sample papers CAT 2011 CAT and other competitive exams cate solved papers Central Bank of India PO/clerk Exam Paper CGL Chairmen of UPSC Challenger Deep Chartered Accountancy Chinese Civilization Civil Services Civil Services Aptitude Test Commonwealth games 2014 Computer General Awareness Constitutional Development GK History Corporation Bank Clerk Exam CSAT CSIR Young Scientist Awards 2011 CTET Sample paper Current Affairs Current Affairs :February 2011 Current Affairs 2011 Current Affairs 2012 Current Affairs 2013 Current Affairs 2014 Current Affairs 2015 Current Affairs Quiz Current Affairs Quiz 2011 Current Affairs Quiz 2012 Current Affairs Quiz 2014 Current Affairs Quiz 2015 Current AffairsJuly 2014 Dada Saheb Phalke Award Data Entry Operator date of eamcet 2014 December 2011 December 2013 Democracy vs Republic Dhyan Chand Award-Recipients DMRC train operator model sample paper Downloads eamcet 2014 notification eamcet examdate 2014 eamcet notification 2014 Egyptian Civilization English English Language Test English practice paper for DSC and TET Exam Reminder Facts about India Facts of Human Body Famous Places in India February 10 February 2010 February 2011 February 2012 February 2013 February 2015 FET notification FET-2014 FIFA 2014 FIFA 2018 FIFA 2022 Film Fare Awards full forms G.I.C. G.I.C. Assistant Mananger Exam GAIL Placement Papers gate 2011 key GATE previous Parers gate2012 GD Tips General Awareness General Awareness Practice Questions General Awareness Quiz Geography of India Gk GK questions for IBPS CWE clerks exam Google Now Google now detects parking spot Gov jobs Grammar Quizzes Greek Civilization Group Discussion GS Head of Important Offices (International) history History of Commonwealth Games ias IB ACIO Grade-ii Executive Exam model paper IB madol paper IB modal papers IBM Placement Paper IBPS IBPS Clerk Exams paper IBPS Modal Questions IBPS PO Exams paper icc world T20 icc world T20 team ICICI BANK SAMPLE QUESTION PAPER icici modal paper IFFCO PAPER ifs IIT Hyderabad recruitment IIT-JEE Previous Question Papers Important and Famous Books IMPORTANT DAYS IMPORTANT GOVT. PLANS india gold medals India Power Awards -2010 Indian Banking INDIAN GEOGRAPHY Indian History Quiz Indian Media Indian Satellites at a Glance Intelligence Bureau Recruitment 2013 modal paper International Current Affairs International Current Affairs 2010 International Current Affairs 2011 International Current Affairs 2013 International Organizations Interview Questions Introduction about Civil Service Exam Invention and Discoveries ips IT Companies Papers January 10 January 2010 January 2011 January 2012 January 2013 JNTU-FET-2014 July 2010 July 2011 July 2014 June 2010 June 2011 June 2013 Kannada Rajyotsava Award 2010 Karur Vysya Bank Clerical-po Written Exam Model Paper Karur Vysya Bank PO modal paper LG G Pro 2 LG G Pro 2 launched in India LG G Pro 2 with 51 LIC DSE Modal Paper March 10 March 2010 March 2011 March 2012 March 2013 Mariana Trench MAT Math May 2010 May 2011 May 2012 May 2013 Mesopotamian Civilization Microsoft Placement Papers Model paper for EIL MOON and EARTH National Affairs National Calendar National Current Affairs National Current Affairs 2013 National Games of Some Countries National Parks of India NDA Newspaper-Journal Founder/Editior Nitish clean sweeps opposition Nobel Prizes non verbal problems November 2011 November 2012 November 2013 Numerical Ability October 2010 October 2011 October 2012 Online Current Affairs Quiz 2011 Online General Awarenes Quiz- 1 Oracle Placement Question Paper Patni Placement Question Papers PhD PRACTICE QUIZ Practice Quiz for DMRC 2012 Practice Quiz for IBPS CWE PRIZES Punjab National Bank Exam quiz Quiz 63: on Current Affairs 2014-15 for SSC CGL Quiz in Hindi Quiz on Computer General Awareness quiz on current affairs Quiz on current Affairs December 2011 Quiz on ECONOMY quiz on English Quiz on General Awareness Quiz on Geography Quiz on INDIAN CONSTITUTION Quiz on Indian Geography Quiz on Media Questions... Quiz on Sports Quiz Psychology RAS/RTS Pre. Exam rbi solved papers RDBMS Interview questions reasoning Recipients of Dadasaheb Phalke Award Reserve Bank Of India Roman Civilization rrb RRB Assistant Loco Pilot written exam RRB PAPER Sachin Tendulkar's Records SAIL Placement Papers sarojini naidu sbi SBI Bank PO/Clerical Exam Model Paper sbi clerk sbi previous papers Second Geographical names seminar topicspapers for presentation September2010 September2011 Solved Paper for BEd Entrance some Books and Authors SOME IMPORTANT FACTORS about SUN Special Class Railway Apprentices Examination (SRAE) practice paperRRB PAPER Sport Questions and Answers sports Sports Affairs 2009 Sports Affairs 2010 Sports Affairs 2011 Sports Affairs 2013 SSC SSC CGL 2016 SSC CGL Apply online SSC CGL important dates SSC CGL Notification SSC CGL syllabus SSC CPO 2011 SI ssc exam SSC Group C and D Exam date ssc model paper Statistical Investigators Grade-III and Compiler Exam. Stenographers admit card Stenographers exam Stenographers hallticket Stock Exchanges in India Straits around the world study material for GS study material for IBPS clerk study material for IBPS PO Sub-Inspectors Syndicate Bank PO or clerk exam TAXES IN INDIA tcs online exam questions Terminology The First Indian TICKET COLLECTOR SOLVED PAPER top top 12 Indian Institutions Top 30 Languages by Number of Native Speakers Top Engineering Colleges in India tspsc tspsc syllabus uco clerk/po exam UGC NET Exam papers UN Secretaries Generals Union Bank of India PO or Clerk United India Insurance AO Exam 2009 UPSC upsc papers upsc's civil services exam schedule verbal problems what is HTML5 Wildlife Sanctuaries of India Women Prime Ministers World Civilizations WORLD FAMOUS RIVERS world gk World History wrestling